Nieuws

Preventiepeiling lokale besturen

Hoe zetten lokale besturen zich in voor de gezondheid van hun inwoners? Dat bracht het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw opnieuw in kaart met de driejaarlijkse Preventiepeiling. Valpreventie is een thema dat leeft bij steden en gemeenten. Het werd voor het eerst bevraagd in deze editie van de Preventiepeiling en de resultaten zijn meteen veelbelovend. Bijna 9 op de 10 gemeenten nemen minstens 2 initiatieven om valincidenten te voorkomen. Populaire initiatieven zijn een beweegaanbod voor ouderen en toegankelijke gemeentelijke en openbare gebouwen. Iets meer dan de helft van de lokale besturen zorgt ook voor professioneel advies over valpreventie: door door te verwijzen naar een lokaal dienstencentrum (37%) of naar een zorgprofessional (32%).

26 oktober 2023

‘Omgevingsinterventies voor het voorkomen van valpartijen bij thuiswonende ouderen’ Cochrane Review Clemson et al. (2023)

In het literatuuroverzicht van Clemson et al. (2023), gepubliceerd in de ‘Cochrane Database of Systematic Reviews’, werden de voor- en nadelen van 4 verschillende types van omgevingsinterventies (zoals het beoordelen en wegnemen van valrisico’s in de omgeving, het gebruik van ondersteunende technologie, het geven van educatie en het aanpassen van de woning) voor het voorkomen van valpartijen bij thuiswonende ouderen besproken.

26 oktober 2023

Schakel een gratis procesbegeleider in voor val- en fractuurpreventie in jouw woonzorgcentrum!

Als woonzorgcentrum doe je er alles aan om de gezondheid en het welzijn van de bewoners te verbeteren. Een hele uitdaging, maar… Je staat er niet alleen voor! Doe mee aan het project 'Procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra' voor het thema val- en fractuurpreventie, waarbij je gratis intensieve begeleiding op maat krijgt van een procesbegeleider. Momenteel zijn er procesbegeleiders beschikbaar over heel Vlaanderen! Dien je aanvraag in en maak mee als woonzorgcentrum het verschil in het aantal valincidenten bij oudere personen.

9 oktober 2023

Wil jij het verschil maken? Zet jouw talent in als procesbegeleider val- en fractuurpreventie in woonzorgcentra!

Wil jij het verschil maken? Zet jouw talent in als procesbegeleider val- en fractuurpreventie in woonzorgcentra! Het EVV is op zoek naar procesbegeleiders in West Vlaanderen (de kuststrook, Brugge), Oost-Vlaanderen (Oudenaarde, Geraardsbergen, Ninove, Asse), Antwerpen (Brasschaat) en Vlaams-Brabant (Overijse)!

9 oktober 2023

KU Leuven Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen

Het Dr. Arlette Wertelaers Fonds van de KU Leuven reikt elke twee jaar de “Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen” ter waarde van 2.500 euro uit. Voor de huidige oproep kunnen enkel praktijkinitiatieven worden ingediend.

10 juli 2023

Vlaamse overheid zorgt voor betere mondzorg, minder ondervoeding en betere valpreventie en medicatiebeleid voor bewoners in woonzorgcentra

Oudere personen lopen een groter risico op vallen en ondervoeding, hebben vaak een slechtere mondhygiëne en er wordt soms te vaak naar psychofarmaca gegrepen. Om die problemen structureel aan te pakken en oudere personen goede zorg te kunnen verlenen, startte de Vlaamse overheid in 2017 het project ‘Procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra’. Vandaag bracht minister Crevits bezoek aan één van de deelnemende woonzorgcentra. Interesse? Schrijf jouw woonzorgcentrum in voor het thema val- en fractuurpreventie via: https://rb.gy/uzgea

28 juni 2023

Het BE-EMPOWERed pilootproject maakt zijn intrede in eerstelijnszones ZORA, Dender Zuid en Brugge

Het BE-EMPOWERed pilootproject heeft zijn vleugels verder uitgespreid. BE-EMPOWERed heeft als doel om op een systematische wijze een multifactoriële valpreventie interventie te implementeren en te evalueren in de thuissetting. Met het BE-EMPOWERed programma beogen we een betere opname en integratie van een multifactoriële valpreventie interventie in de dagelijkse praktijk van professionele zorgverleners, een hogere participatiegraad van ouderen en hierdoor een vermindering in het aantal valincidenten. Na een succesvolle opstart in de eerstelijnszone Schelde en Leie, is het project nu uitgebreid naar drie andere eerstelijnszones: ZORA (Antwerpen), Dender Zuid (Oost-Vlaanderen) en Brugge (West-Vlaanderen).

28 juni 2023

Opleiding tot Vlaamse Otago instructeur

In het najaar van 2023 organiseert het EVV meerdere opleidingen tot Vlaams Otago instructeur. Heb je interesse om via een specifiek oefenprogramma thuiswonende ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen en hen gedurende 12 weken te begeleiden? Word dan VL-Otago instructeur en schrijf je in voor de opleiding via https://www.valpreventie.be/opleiding-tot-vlaamse-otago-instructeur

28 juni 2023

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x