Nieuws

Studie 'Op stap met je brein' zoekt deelnemers

Voor de studie ‘Op stap met je brein’, zijn de KU Leuven en Universiteit Gent op zoek naar deelnemers! In deze studie gaan ze de effecten van verschillende wandelprogramma’s op de cognitie en het psychosociaal welzijn vergelijken. Deze studie richt zich op thuiswonende 65-plussers zonder cognitieve aandoening en heeft een preventief doeleinde (voorkomen van cognitieve achteruitgang en onderhouden van fysieke conditie).

Opleidingen tot Vlaamse Otago instructeur

In het najaar van 2022 organiseert het EVV meerdere opleidingen tot Vlaamse Otago instructeur. De opleiding wordt vanaf dan ook opengetrokken naar een breder publiek! Professionele zorgverleners of paramedici (bv. kinesitherapeuten, bewegingswetenschappers, leerkrachten lichamelijke opvoeding, ergotherapeuten, (revalidatie)verpleegkundigen, ...) met ervaring of interesse in beweging zijn welkom. Meer informatie over de opleiding en de opleidingsdata, kan je hier vinden. 

11de editie Week van de Valpreventie

Van 25 april tot 1 mei 2022 vond de 11de editie van de Week van de Valpreventie plaats. Ook dit jaar daagden we de vijf Vlaamse provincies en Brussel uit om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van 2022’. Onze slogan luidde dan ook opnieuw ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Met 1174 deelnames aan de Week van de Valpreventie kunnen we dit jaar wederom spreken van een groot succes. Een welgemeende dank je wel voor jullie enthousiasme en alle geleverde inspanningen. Daarnaast een dikke proficiat aan de provincie Oost-Vlaanderen. In totaal hebben zij veertien sterren verzameld en mogen zij hun titel van ‘de beste valpreventieprovincie' met een jaartje verlengen.

Laureaat prijs Dr. Arlette Wertelaers is bekend!

Het Dr. Arlette Wertelaers Fonds voor valpreventie bij ouderen werd in 2017 opgericht aan de KU Leuven, ter nagedachtenis van de bevlogen huisarts en haar eminente leiderschap rond valpreventie in Vlaanderen. Het fonds reikt om de twee jaar de Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor Valpreventie bij Ouderen uit, goed voor 2.500 euro.

Ouderen gaan de strijd aan om valrisico te verkleinen

Koningin Paola en Jacques Vermeire waren onlangs het slachtoffer van een pijnlijke valpartij met respectievelijk een breuk van de arm en de schouder als gevolg. In Vlaanderen valt jaarlijks één op de drie ouderen en die valpartijen gaan vaak gepaard met ernstige letsels. Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen organiseert daarom elk jaar de Week van de Valpreventie. Deze campagneweek wil ouderen en hun omgeving aan de hand van ludieke opdrachten informeren over hoe ze valpartijen en de pijnlijke gevolgen kunnen voorkomen.

22 april 2022

‘Veranderingen in activiteiten, fysieke functies en valrisico tijdens de COVID-19 pandemie’ Hoffman et al. (2021)

In een artikel van Hoffman, et al. (2021), gepubliceerd in het tijdschrift “Journal of the American Geriatrics Society”, werd het effect van de Covid-19 pandemie op activiteiten, de fysieke functies en het risico op vallen nagegaan.

9 maart 2022

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x