Nieuws

CEBAM validatie ergotherapeutische richtlijn valpreventie – Leen Bouckaert & Leen De Coninck

De eerste ergotherapeutische richtlijn heeft een CEBAM validatie gekregen. De richtlijn gaat over de ergotherapeutische aanpak van valproblematiek bij thuiswonende oudere personen met een verhoogd valrisico. Er wordt voornamelijk ingegaan op de valrisicofactoren omgeving en valangst. Daarnaast komt therapietrouw en de aanpak van valpreventie op populatieniveau aan bod.

27 oktober 2021

EU Falls Festival 2022 - Sneak preview

We hebben het heugelijke nieuws dat er in totaal 150 wetenschappelijke abstracts zijn ingediend voor het EU Falls Festival 2022 dat doorgaat op 4 & 5 april 2022 in Leuven. Graag willen we iedereen nu alvast bedanken voor hun bijdrage! Tijdens het congres zullen er verschillende internationale en nationale academici, onderzoekers en zorgverleners worden samengebracht om de beste praktijkvoorbeelden, vernieuwingen en toepassingen van valpreventie bij ouderen te bespreken en te bestuderen. Ben je benieuwd naar het aanbod? Bekijk alvast een aantal interessante inzendingen voor het EU Falls Festival 2022 op onze congreswebsite.

27 oktober 2021

Het verband tussen sensorgemeten wandelactiviteit en valrisico bij oudere personen

Recent verscheen een artikel van Jansen et al. (2021) over hun studie waarin ze de dagelijkse wandelactiviteit van oudere personen aan de hand van een sensor nagingen. Ze waren de eersten om dit te doen bij vier categorieën oudere personen die verschilden in hun mate van objectief en gepercipieerd valrisico. Ze vergeleken het dagelijks aantal stappen en onderzochten of het eerder het objectief valrisico, dan wel het gepercipieerd valrisico is dat in verband staat met (het afnemen van) wandelgedrag.

27 oktober 2021

Gratis procesbegeleiding voor woonzorgcentra

Ouderen een gezond en kwalitatief leven schenken: dàt willen we bereiken via gratis procesbegeleiding in woonzorgcentra! Benieuwd welke rol jij hierin kan spelen?

21 september 2021

KU Leuven Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen

Laatste oproep KU Leuven Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen. Deze prijs beoogt dit jaar innovatieve onderzoeksprojecten in het domein van valproblematiek bij ouderen te bekronen. De deadline voor het indienen is 30 september 2021.

13 juni 2021

Uitnodiging Landelijk Valsymposium op 5 november 2021

Op 5 November 2021 organiseert VeiligheidNL samen met het Universitair Medische centra in Amsterdam en de Nederlandse Vereninging voor Klinische Geriatrie het Landelijke Valsymposium.

8 juli 2021

Opleiding Expert Valpreventie bij Ouderen - Editie 2022

In het voorjaar van 2022 start het EVV met een nieuwe editie van de opleiding ‘Expert Valpreventie bij ouderen’. Dit najaar zullen de data worden bekendgemaakt alsook de mogelijkheid tot inschrijving. Houd zeker www.valpreventie.be in de gaten!

5 juli 2021

Paula Sémer (96) overleden

Met groot verdriet heeft het EVV het overlijden vernomen van Paula Sémer. Het was een voorrecht om met Paula te mogen samenwerken voor de campagne ‘Week van de Valpreventie 2012’.

23 juni 2021

EU Falls Festival 2022 - Call for Abstracts en Sneak Preview

Vanaf nu kan je jouw wetenschappelijk abstract indienen voor het EU Falls Festival 2022 dat doorgaat op 4 & 5 april 2022 in Leuven.

23 juni 2021

Week van de Valpreventie: 10 jaar valpreventie in een notendop

De 10de editie van de Week van de Valpreventie had maar liefst 1134 deelnemende organisaties verdeeld over vier verschillende 4 opdrachten in de strijd voor de titel ‘Beste valpreventieprovincie van het jaar’. De beste Vvalpreventieprovincie van het jaar Oost-Vlaanderen spande de kroon met maar liefst 6 sterren, toegekend op basis van aantal deelnames en originaliteit. Deze provincie mag zich nu een jaar lang de beste valpreventieprovincie noemen. Proficiat! Ondanks COVID-19 kon de groeiende trend van 10 11 jaar Week van de Valpreventie bestendigd worden en noteren we een groeiende interesse van zorginstellingen -en zorgverleners om bij te dragen aan valpreventie. Het EVV beoogt in 2022 haar impact op sensibilisatie rond val- en fractuurpreventie d.m.v. de Week van de Valpreventie nog verder uit te bouwen.

23 juni 2021

WHO-rapport 'Step Safely: strategies to prevent and manage falls across the life'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw rapport gepubliceerd ‘Step Safely: strategies to prevent and manage falls across the life’. Step Safely is een technisch pakket dat is ontworpen om ondersteuning te bieden aan zowel de praktijk als aan beleidsmakers. Het is de eerste publicatie van WHO dat gericht is op vallen doorheen de volledige levensloop. Voorheen lag de focus voornamelijk op vallen bij ouderen.

23 juni 2021

Nieuwe opleiding tot Vlaamse Otago instructeur

Wil je als kinesitherapeut of bewegingswetenschapper, het Vlaamse Otago oefenprogramma instrueren aan thuiswonende ouderen en bijdragen aan de uitrol van het oefenprogramma in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwe opleiding tot Vlaamse Otago instructeur. Let op: het aantal inschrijvingen is beperkt.

1 april 2021

Word jij onze nieuwe procesbegeleider val- en fractuurpreventie?

Wil jij het preventief gezondheidsbeleid in woonzorgcentra mee vormgeven? En dat specifiek voor het thema val- en fractuurpreventie? Dan zijn wij op zoek naar jou!

22 april 2021

Nieuw: werkfiche in de thuissetting

Nieuw op onze website: de Werkfiche valpreventie in de thuisetting. Vallen is een complex probleem. Dikwijls spelen meerdere factoren een rol in de oorzaak van een val. Vallen vereist daarom een multidisciplinaire aanpak. De aanpak vermeld in de Vlaamse richtlijn 'Valpreventie bij thuiswonende ouderen' wordt hier in een praktische werkfiche samengevat.

23 juni 2021

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x