Lokale besturen

Hoe kan je gemeente de zelfstandigheid van thuiswonende ouderen stimuleren en verhogen? Is de oudere en zijn omgeving voldoende geïnformeerd over valincidenten, gezond leven en de beschikbare dienstverlening in de buurt? Kan er iets veranderen aan het gedrag en de leefomgeving van de ouderen? 

Lokale besturen leveren een belangrijke bijdrage om valpreventie systematisch te integreren in hun werking. De kadermethodiek Gezonde Gemeente biedt lokale besturen een houvast om een kwaliteitsvol valpreventiebeleid uit te bouwen. Deze kadermethodiek reikt instrumenten aan die je helpen om stap voor stap zo’n thematisch gezondheidsbeleid uit te bouwen. Het stappenplan brengt je in 7 stappen naar een gezondheidsbeleid, de gezondheidsmatrix helpt je om een mix van acties te organiseren om een duurzaam effect te bereiken en de succesfactoren zijn elementen die aanwezig moeten zijn om je gezondheidsbeleid echt kans op slagen te geven.

Aandacht hebben voor valpreventie in de gemeente is dus meer dan inwoners sensibiliseren. Daarnaast zijn omgevingsinterventies, afspraken & regelgeving en zorg & begeleiding belangrijke strategieën voor een integraal gezondheidsbeleid. Door hieronder op een strategie te klikken opent zich pagina met een opsomming van mogelijke acties die je kan organiseren.

Rol van de Vlaamse Logo’s

De Vlaamse Logo’s werken aan de gezondheidsdoelstellingen door een draagvlak te creëren bij lokale besturen en andere organisaties die naar de burger werken. Logo’s nemen naar lokale besturen een uitgebreide ondersteunende rol op. Zo stellen ze lokale besturen in staat om bij beleidskeuzes zelf de gezondheidsreflex te maken. Het belang van een integraal preventief gezondheidsbeleid wordt hierbij sterk benadrukt.

Als betrouwbare netwerkorganisatie zijn Logo’s de verbindende actor in de sector van gezondheidsbevordering en ziektepreventie op lokaal en regionaal niveau.

Wil je graag meer informatie over het Logo uit jouw regio, de dienstverlening en het beschikbare aanbod? Ga naar www.vlaamselogos.be.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x