Omgevingsinterventies

Werk aan veilige openbare ruimtes en een goede infrastructuur met een rechtstreekse en positieve invloed op de gezondheid van ouderen (zie het ondersteuningsaanbod van gezonde publieke ruimte). Dit moet het mogelijk maken voor ouderen om langer zelfstandig te blijven functioneren binnen hun ruime sociale omgeving. Volgende acties kunnen hiertoe bijdragen:

  • Sensibiliseer ouderen en/of zorgverleners om gebruik te maken van de checklist ‘Een valvrij huis? Doe de test’ om kleine woningaanpassingen door te voeren zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.
  • Organiseer een knelpuntenwandeling en inventariseer valkuilen en de toegankelijkheid van de openbare ruimtes. Klik hier en ga naar ‘Activiteiten’ voor meer informatie.
  • Maak gebruik van de checklist ‘Valpreventie in het beleid’ waarbij een overzicht wordt gegeven van wat een gemeente of stad kan doen om valpreventie in een duurzaam beleid te integreren.
  • Ontwikkel een valmeldpunt in de gemeente en ontdek op die manier waar mogelijke valproblemen zich manifesteren en of deze specifieke interventies vragen.
  • Creëer een beweegtuin of beweegroute gekoppeld aan een beweegaanbod met als doel de bevolking op een laagdrempelige manier aan te zetten om meer te bewegen en buiten te komen. Voorbeelden: ‘Kwiek beweegroute in Kortrijk’, ‘Kwispelstappers’, 'Speel- en beweegparcours', 'Zitbankenroute' en 'Beweeglint'.
keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x