26 april 2019

WZC De Vijvers (Gentbrugge)

Jan Tessier

Voor de Week van de Valpreventie 2019 worden verschillende activiteiten georganiseerd door een samenwerking tussen de verschillende disciplines aanwezig in het WZC, maar ook met organisaties buiten het WZC. Zo is er onder andere een klimaatwandeling gepland, samen met jongeren uit een lokaal initiatief. De activiteit van vandaag werd ook georganiseerd in samenwerking met een afdeling uit de school, ‘Leerwerkplekken’.

Vandaag krijgen de bewoners de voorstelling van de ‘Val op, niet om’ - Scheurkalender. Dit is een initiatief dat werd uitgewerkt door een samenwerking van verschillende disciplines, de bewoners van het WZC en een studente ergotherapie van de Artevelde Hogeschool.

De voorstelling gaat door in een grote zaal, waar de bewoners samen kijken en luisteren naar de uitleg die gegeven wordt over de scheurkalender. Er is ook iemand van de Artevelde Hogeschool aanwezig om dit werk op te volgen.

Er worden op de voorkant van die kalender een aantal afbeeldingen van items geplaatst die door de bewoners werden gekozen in functie van verschillende oefeningen. Deze oefeningen staan dan aan de achterkant van elk blad met een tekening en wat uitleg over de oefening. Zo zien we een afbeelding van Koning Boudewijn en de oefening is dan een diepe buiging maken en gaan zitten op de stoel. Per week is er een nieuwe oefening en een andere afbeelding.

De keuze van de oefeningen is gebaseerd op Wetenschappelijk onderzoek, namelijk het LIFE-programma (Cremson et al, 2010). Hierin werden oefeningen aangehaald als zijnde effectief voor behandeling van valangst.

Na de voorstelling wordt de scheurkalender door de ouderen zelf uitgeprobeerd en gaan ze kijken hoe het werkt en voeren ze de oefeningen uit. De oefeningen zijn eenvoudig en het lukt dan ook voor bijna iedereen om ze met de nodige stimulans, op een veilige manier en zonder hulp, uit te voeren.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x