23 april 2019

AZ Jan Palfijn (Gent)

Jan Tessier

Het doel van dit initiatief was om de mensen met een valproblematiek, vanuit verschillende afdelingen van het ziekenhuis (geriatrie, neurologie, psychiatrie, interne geneeskunde) naar een zaal te laten komen om hen daar kennis te laten maken met een valpreventieparcours.

Iedere patiënt werd persoonlijk begeleid om het parcours af te leggen. Zij kregen ook telkens uitleg hoe elke ‘hindernis’ moest genomen worden en wat er precies van hen verwacht werd. Ik zag onder andere;

  • Een hellend loopvlak (stijgend en dalend)
  • Een loopvlak met afbeeldingen op de grond, waarop zij moesten stappen
  • Een Zweedse balk waar zij moesten op- en afstappen
  • Een opstapbankje (2 verschillende hoogtes)
  • Een loopparcours waarbij zij een kegel met een balletje erop moesten vasthouden
  • Een valkussen waarop zij moesten gaan liggen om daarna terug recht te komen
  • Een aantal ringen op de grond (in vier kleuren) waar zij een zakje met een bepaalde kleur moesten ingooien en nadien terug oprapen.
  • Voor patiënten met wat meer mogelijkheden waren er ook 2 verschillende evenwicht plateaus (1 rollend en 1 kantelend), stappen op oneffenheden en het ‘Belgisch voetpad’ met losliggende en uitstekende tegels.

Daarnaast kregen de patiënten nog documentatiemateriaal waarop ze uitleg konden lezen over de week van de valpreventie. In de zaal en aan de deuren bij de ingang, waren ook een aantal affiches aangebracht. De affiches waren ook te zien in de kinezaal en ergoruimte en op de afdelingen geriatrie en revalidatie.

In de ergoruimte was er een  groepsgymnastiek bezig.

AZ Jan Palfijn start deze week ook een nieuw project op, dat kadert in hun (duurzaam) beleid op gebied van valpreventie:

Het is de bedoeling dat er éénmaal per week zal geoefend worden door zowel interne als externe patiënten. Er wordt een specifiek oefenprogramma (een valtraining in combinatie met een conditietraining) gegeven voor elke patiënt na een grondige screening van de valrisicofactoren, door verschillende disciplines. Het oefenprogramma wordt dan specifiek opgemaakt naar de noden van deze patiënt. De patiënten krijgen ook een oefenprogramma mee naar huis.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x