FAQ aanbod

Wat is het Expertennetwerk Valpreventie?

Het Expertennetwerk Valpreventie is één actief netwerk waar verschillende experten in valpreventie onderverdeeld worden in expertisegebieden, op basis van de opleiding(en) die ze gevolgd hebben bij het EVV. Ons netwerk bestaat uit ongeveer 80 professionele zorgverleners in de eerstelijnszorg die de opleidingen tot ‘Expert Valpreventie bij ouderen’ en/of ‘Procesbegeleiding Val- en fractuurpreventie in woonzorgcentra’ gevolgd hebben.

Waarvoor kan je bij onze experten terecht?

Onze experten zijn steeds bereid hun kennis en vaardigheden verder te verspreiden, advies te verlenen, organisaties te ondersteunen bij implementatie van valpreventiemaatregelen en vormingen te geven of initiatieven rond valpreventie uit te werken en te organiseren. Momenteel beschikken wij over 2 expertisegebieden:

  • Vorming en advies: Deze professionele zorgverleners hebben de vierdaagse multidisciplinaire opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’ van het EVV gevolgd. Deze experten kan je contacteren voor vormingen en algemeen advies rond val- en fractuurpreventie in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra. Vind hier een expert in jouw regio.
  • Implementatie van valpreventiemaatregelen: Deze professionele zorgverleners hebben de opleiding tot ‘Procesbegeleider Val- en fractuurpreventie in woonzorgcentra’ van het EVV en het Vlaams Instituut Gezond Leven gevolgd. Deze experten kan je contacteren voor ondersteuning en adviesverlening bij de implementatie van valpreventiemaatregelen. Vind hier een expert in jouw regio.

Wat maakt dit netwerk zo uniek?

Het EVV werkt aan een actief en geëngageerd netwerk. De experten staan in nauw contact met elkaar en de medewerkers van het EVV. Er wordt samen gewerkt rond val- en fractuurpreventie en de experten worden betrokken bij inhoudelijke vragen en projecten van het EVV. Wij Theorie en praktijk worden op die manier dichter bij elkaar gebracht

Wil je meer weten over onze experten?

Neem dan zeker een kijkje op onze vernieuwde webpagina.

Wil je zelf deel uitmaken van dit netwerk?

Goed nieuws, jaarlijks organiseert het EVV een nieuwe editie van de opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’. Bekijk hier of je voldoet aan de voorwaarden en schrijf je snel in.

Interesse in het project procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra? Bekijk dan zeker de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Hoe kan ik materialen bestellen?

Bekijk de verschillende materialen op onze website onder aanbod. Je kan een materiaal downloaden door op de afbeelding te klikken.  

OPGELET: materialen bestellen gebeurt via de webshop van het logo in jouw buurt. Surf naar www.vlaamse-logos.be/webshop en bekijk het aanbod.  

Mag onze organisatie de materialen en afbeeldingen van op de website aanpassen en gebruiken?

De materialen en afbeeldingen mogen zeker gebruikt worden mits ons logo en de bronvermelding steeds correct worden vermeld. Om echter zeker te zijn dat de boodschap steeds strookt met de boodschap waar we als expertisecentrum achter staan, vragen we om de herwerkte versie voor goedkeuring naar ons door te sturen. 

Dit kan door te mailen naar expertisecentrum@valpreventie.be.
Vermeld hier ook bij voor welke doelgroep en project het materiaal gebruikt zal worden.  

Biedt het EVV Franstalig materiaal aan?

Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) is niet in de mogelijkheid Franstalige versies van hun documenten ter beschikking te stellen. 

U kan wel de Franstalige versie van de 'Vlaamse richtlijn: Valpreventie bij thuiswonende ouderen' raadplegen op onze website

Voor zover wij weten bestaat er geen Waalse tegenhanger van het EVV. Voor Franstalige informatie over valpreventie verwijzen we u graag door naar de website van Prevention of Falls Network for Dissemination  (ProFouND). Dit is een Europees Netwerk voor valpreventie met een focus op een effectieve implementatie van valpreventie strategieën. Hier kan u een aantal Franstalige promotiematerialen terugvinden. Een Franstalige richtlijn kan u ook via volgende link terugvinden. 

Ik ben op zoek naar een opleiding rond valpreventie, waar kan ik hiervoor terecht?

Neem contact op met ons expertennetwerk. Voor meer informatie, klik hier.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x