25 april 2023

WZC Ter Biest

Fietstoer

“Meer bewegen, doet bewegen”

In WZC Ter Biest wandelen en fietsen de bewoners binnenshuis deze week. Vandaag, dinsdag, staat de fietsronde van Grimbergen op het programma. Op vier hometrainers zijn vier bewoners verwoed de lichte hellingen aan het beklimmen. De toer staat uitgetekend op een plan. De afstand is niet mis: 28 kilometer. Wie niet fietst, zit intussen hard te werken op een stoel. Armen en benen swingen mee op de maat van de muziek.

Familienet

Het programma van deze Week van de Valpreventie wordt via familienet met familie en bezoekers van de bewoners gedeeld. Iedereen is uitgenodigd, ook er eens over te praten. Zeker met mensen met dementie. Kristin Van Belle, ergotherapeut, is enthousiast over het aanbod: “Gisteren organiseerden we een beweegroute in huis, vandaag dus de fietstoer van onze gemeente, morgen organiseren we een quiz… De Week van de Valpreventie gaat hier niet zomaar voorbij. Het programma hangt op in de gangen, de liften, de eetzaal. We werken hecht samen: ergo, kine, reactivering. We blijven niet in ons eigen vakje zitten. Dat maakt de impact duidelijk voelbaar. Onze hometrainers staan trouwens altijd gebruiksklaar in de gangen. We ondervinden dat bewoners dan veel vlugger eens een kwartiertje fietsen. De drempel is op die manier lager. Trouwens, zien bewegen doet bewegen hé!”

Familiewandeling

Geen risico’s in WZC Ter Biest. De familiewandeling staat in mei gepland. Gelukkig maar, want de frisse lente maakt een wandeling zowel voor bewoners als voor hun familie niet meteen aantrekkelijk. Bewegen staat hier hoog op de agenda. Het hele jaar rond. Met veel aandacht ook voor mensen die er het meeste nood aan hebben en er het minst uit zichzelf aan toe komen.

Intussen wordt gefietst dat het een lieve lust is. Op de hometrainers zitten intussen vier andere bewoners in het zadel. Bedoeling is dat al wie wil, een stukje van de toer kan fietsen.

“Ik ben drietalig!”

Om dit bezoek af te ronden, ga ik nog even bij Annie Lemmens zitten. Ze fietste daarnet een groot stuk van de toer. “Ik ben dat gewoon. Elke morgen fiets ik een kwartier op de hometrainer in onze gang. Ik stap uit mijn kamer recht de fiets op, makkelijker kan niet. Als die hometrainer in de kinezaal zou staan, zou ik dat misschien niet doen. Meer bewegen voor meer courage. Dat is mijn spreuk. Geboren en getogen in Herentals verhuisden mijn man en ik naar Grimbergen voor het werk. Eerst woonden we 55 jaar hier in de wijk, nu is Ter Biest mijn thuis, in dezelfde wijk. Daar ben ik heel blij mee. En ik ben drietalig: Herentals, Borgerhouts want daar woonden we ook een tijd en Grimbergs dus! Verhuizen heeft zo zijn voordelen!”

Verslag: Lieve Demeester

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x