27 april 2023

WZC Sint-Camillus

Beweegmarathon

Vandaag werd ik in het WZC Sint Camillus verwelkomt door Jessie (ergotherapeut) die mij wat uitleg gaf over wat er vandaag zal gebeuren in het kader van de Week van de Valpreventie. De bedoeling was dat er van 9 uur ’s ochtends tot 16 uur in de namiddag, zonder onderbreking, 3 toestellen gebruikt worden door de bewoners van het WZC, de bewoners van de assistentiewoningen, de bezoekers en de familie. Uiteraard droeg het personeel ook een steentje bij om de toestellen in gang te houden.

Er waren drie toestellen:

  • Een moderne oefenfiets met een digitaal display
  • Een moonwalker voor de meer mobiele personen
  • Een loopband die digitaal aangestuurd kan worden (snelheid, inclinatie).

Om de beurt

Deze drie toestellen werden vooral door de bewoners in de voormiddag gebruikt en om het tot 16 uur rond te krijgen is het personeel, onder ruime belangstelling, wat bijgesprongen. Een aantal mensen waagde zich aan de loopband om een kwartiertje te stappen. Weliswaar aan een aangepast tempo en telkens met iemand dicht in de buurt. En ook een oudere dame die, altijd veel gefietst had, heeft toch ook eens op de fiets plaatsgenomen en is beginnen fietsen. Het deed haar deugd, zei ze, want haar knieën wilden niet meer mee…. Aan haar glimlach te zien, ging het haar goed af. Elke bewoner die meegedaan had, kreeg achteraf een mooie sleutelhanger als aandenken.

Wedstrijd

Naast de beweegmarathon kunnen de bewoners ook de hele week lang een wandeling doen op een bewegwijzerde route rond het domein van het WZC. Te voet, met de rollator of onder begeleiding in de rolwagen. Hier was ook een wedstrijdje aan verbonden: wie kan raden hoeveel rondjes er in totaal tijdens de Week van de Valpreventie werden gewandeld? Een mooie prijs voor de deelnemer die er het dichtste bij zit!

Valpreventie

Ik had ook nog een gesprekje met Kathy (kinesitherapeut en medeorganisator van de activiteiten tijdens de Week van de Valpreventie). Ze gaf me informatie over wat er in het WZC zoal gedaan wordt voor de bewoners op vlak van valpreventie. Kathy vertelde ook nog dat zij voor de bewoners gebruik maken van de placemats en de wandelgidsen voor bewoners, zorgverleners en lokale besturen.

Verslag: Jan Tessier

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x