24 april 2023

WZC Mariaburcht

Beweegactiviteit met kleuterschool

In de namiddag, na de koffie, werden de bewoners van WZC Mariaburcht uitgenodigd om te turnen. De kleuters van de naburige school uit het 2de kleuterklasje stapten, onder begeleiding van juffrouw Christine, van de school naar het woonzorgcentrum. Daar werden ze verwelkomt door de ouderen die ondertussen reeds allemaal klaar zaten om samen met de kleuters te bewegen en te oefenen. De beweegactiviteit werd begeleid door Isaline, de ergotherapeut, en Betty, de animatrice van de afdeling.

Kennismaken

Voor het starten van de beweegactiviteit werd er kennis gemaakt, gevraagd naar de voornamen en een handje gegeven aan de ouderen. Elke kleuter mocht voor een bewoner gaan staan. Betty begeleidde de oefeningen en Isaline zorgde er samen met juffrouw Christine voor dat alles ordelijk verliep.

Samen bewegen

Er werden een aantal oefeningen uitgevoerd waarbij de arm- en beenspieren getraind werden en iedereen deed mee! Ook kleurige en handige schuimrubberen (isolatie) buizen werden gebruikt om allerlei oefeningen te doen en zowel de kleuters als de bewoners op een plezierige manier te laten bewegen. Er kwam ook een bal aan te pas. Deze werd door de kleuters naar de bewoners geworpen en vervolgens paste de bewoner de bal naar de volgende kleuter. Er werd zelfs voetbal gespeeld met een kleuter in de goal! Animo en enthousiasme verzekerd.

Aandacht voor beweging

Daarnaast heeft het WZC Mariaburcht tijdens de Week van de Valpreventie specifiek meer aandacht voor beweging. Alle activiteiten staan in teken van het bewegen:

  • De ‘Beweeg je Fit’ wandeling start deze week en loopt tot in oktober. Al wie kan stappen, ook met de rollator, wordt gestimuleerd om mee te doen.
  • Het kleuterturnen wordt nog tot de zomervakantie georganiseerd en in september begint dit opnieuw.
  • Deze week worden er volkspelen georganiseerd voor de bewoners samen met leerlingen uit het 4de leerjaar.
  • Speciaal voor de Week van de Valpreventie wordt er door de kinesitherapeut en de ergotherapeut meer aandacht geschonken aan valpreventie. Er worden verschillende valrisicofactoren geëvalueerd bij de bewoners. Er worden ook specifieke beweegoefeningen gegeven aan de bewoners. Daarnaast wordt er meer aandacht geschonken aan het schoeisel en indien nodig wordt dit aangepast.
  • Op de tafels worden er placemats gebruikt tijdens de maaltijden om meer informatie te geven over gezonde voeding en beweging.
  • Er wordt deze week ook een quiz georganiseerd over valpreventie en voeding.

Kristof, de kinesitherapeut, legt uit dat er ook het hele jaar door een beweegparcours, een soort fit-o-meter, is opgemaakt in de gangen van het gebouw waar eerst met begeleiding en daarna ook zelfstandig beweeg-opdrachten uitgevoerd kunnen worden. Ook in de kinezaal werden er affiches opgehangen van de Week van de Valpreventie, over bewegen en gezonde voeding.

Verslag: Jan Tessier

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x