26 april 2023

WZC Hof ten Kouter

Kunstwandelroute

Op woensdag ging ik op bezoek bij het WZC Hof ten Kouter in Kalken, Oost-Vlaanderen. Ik werd er ontvangen door Leen (ergotherapeut), Veerle (hoofdverpleegkundige) en Stefanie (zorgkundige) die samen het project ‘Kunst in Beweging’ hebben gepland en uitgevoerd.

De bedoeling van de kunstwandelroute was om samen met bewoners, familie, bezoekers of personeel eens rond het gebouw te wandelen en te genieten van de zon en de buitenlucht, maar ook van de verschillende kunstobjecten die rondom het WZC werden geplaatst. Er was ook medewerking van enkele kunstenaars, van de school en ook van de creativiteit van de bewoners zelf.

Herinneringen ophalen

Ergotherapeut Leen gaf toelichting over andere activiteiten die tijdens de Week van de Valpreventie georganiseerd worden. Er is een quiz en een obstakelparcours voorzien en men leert de bewoners ook hoe men rechtkomt na een val. Op de gesloten afdeling, de Bijenkorf, is er een project opgestart, namelijk ‘Belevend wandelen’, waar men allerhande foto’s van gekende locaties uit de buurt (Laarne en Kalken) en van gekende figuren van vroeger en nu, aan de muren hebben opgehangen. De bewoners kunnen zo herinneringen ophalen vanuit hun verleden, samen met familie of bezoekers.

Lint doorknippen

De officiële opening, met het doorknippen van het lint, werd rond 14 uur gegeven met een speech van Sara, de directeur van het WZC. Zij bedankte in de eerste plaats de mensen die dit mogelijk gemaakt hebben en wees ook op het belang van bewegen in het kader van valpreventie en op het valpreventieteam. Het is niet enkel tijdens de Week van de Valpreventie dat men aandacht moet hebben voor valpreventie. Dit is iets waar iedereen van het personeel aandacht moet voor hebben, gans het jaar door.

Verwonderpad

Er was voorafgaand ook een wedstrijd voor de bewoners en de winnaar kreeg een cadeau en mocht samen met de directeur en met Leen het lint doorknippen van het “Verwonderpad”. Iedereen volgde de directeur en een lange sliert van rollators, rolwagens, voetgangers en begeleiders trok zich op gang door de tuin rond het gebouw. Er werd even stil gestaan bij de kunstwerken en hier en daar hoorde je toch wel lovende commentaren.

Ja, en van wandelen krijg je natuurlijk dorst… Op een terrasje en in een cafetaria kregen we de mogelijkheid om een verfrissende ‘mocktail’ te drinken en het werd een drukke bedoening van begeleiders en bewoners en veel blije gezichten. Het was misschien wel wat frisjes, maar het zonnetje deed deugd en de mensen waren tevreden.

Procesbegeleiding

Tenslotte nog een babbeltje gedaan met Carolien, de kinesitherapeut en valpreventiecoördinator. In 2019 startten ze met het project ‘Procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra’. Zij komen eenmaal om de drie maanden samen met het valpreventieteam om de interne werking en het goede verloop te bespreken.

Verslag: Jan Tessier


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x