28 april 2023

WZC den Bogaet

Tour Den Bogaet

“Vanaf nu elke dag!”

Gezellig druk in het salon van WZC Den Bogaet. Drankjes en hapjes op een tafel, hier is net de feestelijke proclamatie van de Tour Den Bogaet achter de rug. Intussen zijn de bewoners weer volop aan het spelen en bewegen. Hometrainers en twee MOTOmed bewegingstrainers zijn aan het bekomen van de 915 kilometer die ze voorbije week aflegden.

Bewegingshoek

Emilie Margo is een heel tevreden bewegingstherapeute vandaag. De Week van de valpreventie is meer dan succesvol verlopen.

“We hadden het plan om vandaag in de tuin allerlei spelen op te zetten maar de frisse lente houdt ons hier binnen. Ook gezellig natuurlijk. De Week van de Valpreventie is geslaagd. Vooral de Tour Den Bogaet lokte veel deelnemers. Bewoners en medewerkers, we fietsten elke dag. De zeven afdelingen namen het tegen elkaar op. Daarnaast stond elke dag een bewegingsactiviteit gepland: maandag zitdans, dinsdag ochtendgym met hindernissen, woensdag een wandeling en ganzenbordspel met beweegopdrachten, donderdag een quiz en vandaag tuinspelen binnen!”

Respect

Margo Dejonckheere is hier kinesist. Ook zij is tevreden met de resultaten van de voorbije week.

“We zullen hier in het salon een beweeghoek inrichten. Dat is een gevolg van de goede ervaringen van de voorbije week. Onze hometrainers zullen hier opvallend opgesteld blijven. En de MOTOmed bewegingstrainers. Met deze toestellen kan je fietsen vanuit je zetel of rolstoel. Het is gewoonweg leuker om te fietsen in gezelschap en met zicht op de tuin. Ook de beweeg- en belevingsboxen blijven hier goed zichtbaar staan. Die belevingsbox is pas nieuw trouwens. Bewoners ontdekken zes thema’s: beauty, herinneringen of reminiscentie, cognitie, bewegen, muziek en conversatie. Het salon zal echt leven en zien bewegen, doet bewegen. Sowieso staat hier ook elke woensdagvoormiddag een bewegingsactiviteit op het programma. Voor deze activiteit halen we de mensen met dementie op in hun kamer en brengen hen hierheen. Als ze dat zien zitten natuurlijk, respect voor de persoon is bij alles wat we doen opvallend aanwezig.”

Zelf gekozen

Voor ik naar huis ga, nog even een babbel met Monique Vanderbist. Zij is de individuele winnaar van de Tour den Bogaet. In haar eentje fietste ze 201 km. Fier toont ze me haar certificaat.

“Het is mijn verjaardag vandaag! 77 word ik. Ik heb op veel plaatsen gewoond, in Antwerpen ruim veertig jaar, en verder hier in de streek. Allerlei jobs kende ik: een eigen café gehouden, maar ook secretariaatswerk, aan de kassa gezeten… Ik heb een dochter en twee volwassen kleinzonen. Mijn dochter woonde in Grimbergen, ik woonde bij haar, was overdag alleen en kookte voor ons vier. Haar zonen woonden toen ook nog bij haar. Op een bepaald moment werd ik depressief omdat ik zo vaak alleen was. Toen mijn dochter verhuisde, besliste ik om hier naar WZC Den Bogaet te komen. Ik ben nog altijd tevreden over deze beslissing. Ik woon hier al van voor corona, sinds 2016. Ik geniet van de rust. Behalve de voorbije week! Al dat fietsen voel ik wel hoor! Maar er is iets blijven hangen van die Tour: voortaan zal ik elke dag een halfuurtje op de hometrainer aan het werk zijn! Dat doet deugd.

Dit WZC is echt prima. De regel is: wat je zelf nog kunt, doe je zelf. We helpen hier ook als we dat willen en kunnen. Een vriendin van me is nu bezig met het krantje van Den Bogaet te bedelen bij iedere bewoner. Zelf kan ik helaas niet meer stappen, ik had een zware breuk. Fietsen op de hometrainer lukt dus wel! Ik heb goede hoop op een lang leven, mijn grootmoeder aan vaders kant werd net geen 100!”

Verslag: Lieve Demeester


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x