28 april 2023

VZW De Lichtervelde

Binnenparcours

In VZW De Lichtervelde in Eke werd ik opgewacht door Katrien, kinesitherapeut in en Expert Valpreventie bij Ouderen. Samen met andere medewerkers hebben zij een werkgroep die voor de Week van de Valpreventie een aantal activiteiten hebben samengesteld. Ze organiseren zitdansen, maken een dessert met aandacht voor calciumrijke voeding en er zijn drie buitenwandelingen uitgestippeld waarop een aantal tips en een aantal vragen te vinden waren. Uiteraard is er daar ook een wedstrijd aan verbonden. De eerste wandeling is voor rollatorgebruikers en de 2 andere voor rolstoelgebruikers en zijn wat langer.

Er wordt ook een beweegactiviteit georganiseerd samen met kleuters van 2,5 à 3 jaar oud. Hier zijn het vooral spelvormen. Er werd ook, samen met de Toegankelijkheidsraad van de gemeente, een wandeling gedaan in de ruime omgeving van het WZC om na te gaan waar er problemen zijn.

Kleurrijk spel

Vandaag dan het valpreventieparcours, dat binnen in de ruime zaal werd opgesteld. Onder begeleiding van een medewerker lopen de mensen het volledige parcours door.

Er werden hiervoor een hele hoop materialen gebruikt en met gekleurde tape op de grond kon men het parcours aflopen. Er is aandacht voor evenwicht, kracht, reikoefeningen, diepte inzicht, oog-handcoördinatie en spierkracht. Alles in spelvorm en kleurrijk opgesteld. Opstappen op een bankje, oefeningen voor de benen en de armen, op een lijn lopen, tegen een bal trappen, een minigolf die zigzag liep en de verschillende stapfuncties kwamen aan bod (voor- en zijwaarts, achteruit stappen, ter plaatse draaien).

Lachende gezichten

Het was een drukke bedoening en aanschuiven… Overal waren er ook stoelen voorzien om wat tussenin te rusten of om te wachten tot de voorganger de oefening afgewerkt had. Elk op zijn beurt. Er waren veel toeschouwers, helpende handen en vooral tevreden, lachende gezichten!

Verslag: Jan Tessier

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x