28 april 2023

UZ Gent

Interactief parcours

Ik werd ik verwelkomd door Tania, ergotherapeut en bezieler van de activiteiten tijdens de Week van de Valpreventie binnen het Zorgprogramma Geriatrie van UZ Gent. Samen met de verpleegkundigen, de kinesitherapeuten en andere medewerkers, werd een weekprogramma opgesteld voor de dienst zelf, maar ook voor de SP-dienst en de revalidatiedienst in de K2.

De Week van de Valpreventie begon met een dansnamiddag en dan verder met een quiz over vallen en een ‘drums alive’ sessie. Op de twee laatste dagen werd een bewegingsparcours georganiseerd dat wij samen hebben doorlopen. Het parcours werd in de ruime verbindingsgang opgesteld met informatieve standjes en doe-standjes. De patiënten werden begeleid door een medewerker. Ook het bezoek kon hier een handje helpen.

Wat deed men zoal?

  • Uitleg over schoeisel, met verschillende voorbeelden erbij
  • Transfers in en uit het bed (bedmobiliteit)
  • De Lineaire E-test
  • De sit-to-stand oefening
  • De Tinetti test of Performance-Oriented Mobility Assessment (POMA) (evaluatie van balans en gang)
  • Hoe rechtkomen na een val en advies bij een val
  • Obstakelparcours

Het was vooral leerrijk voor de patiënt en er was tijd om het op het tempo van de patiënt te doen. Er werd ook altijd individueel advies gegeven met betrekking tot de risico’s die men bij die patiënt ondervond.

Het doel in het zorgprogramma is dat iedereen in zijn discipline werkt naar één doel, met medezeggenschap van de patiënt zelf, en dat is de kwaliteit van leven te doen stijgen door de patiënten actief te doen oefenen en hen een goede educatie te geven over valpreventie.

Zij hebben een goede samenwerking met alle verschillende disciplines en bij ontslag wordt de organisatie of de plaats waar de patiënt naar toe gaat voldoende op de hoogte gesteld van de toestand van de patiënt en wat er moet gebeuren om een heropname te vermijden.

Op sociale media werden een aantal filmpjes en foto’s geplaatst, zodat ook het thuisfront kon zien wat er allemaal gedaan werd in het Zorgprogramma Geriatrie en hoe men er werkte tijdens de Week van de Valpreventie.

Verslag: Jan Tessier


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x