27 april 2023

LDC Veltershof

Rollatorparcours

Te Veldegem in het nieuw Lokaal Dienstencentrum Veltershof, werd ik verwelkomd door Charlotte, diensthoofd van de vier lokale dienstencentra in Zedelgem en deelgemeenten (maatschappelijk werker) en Charlotte, afgevaardigd vanuit het Logo Brugge-Oostende (voedings- en dieetdeskundige).

Oefenen

Charlotte van het LDC gaf mij wat uitleg over het doel van het gebeuren dat vandaag georganiseerd werd in het kader van de Week van de Valpreventie. Veel mensen die in het LDC komen, verplaatsen zich met een rollator en door het organiseren van een rollatorparcours wil men de mensen wat meer uitleg geven over hoe men kan omgaan met de rollator. Er werden ook een aantal oefeningen gedaan met de rollator op de binnenplaats.

Wat werd er gedaan?

  • Uitleg geven over de rollator
  • Veilig gaan zitten en terug opstaan
  • Zigzag lopen tussen de kegeltjes
  • Een drempel op- en afstappen
  • Lopen op een oneffen pad
  • Parkeren in een hoek en er achteruit terug uitkomen
  • Voorwerpen verplaatsen en meevoeren op de rollator
  • Kort leren draaien in de lift

Onderdelen en functies

Een medewerker van de thuiszorgwinkel in Zedelgem gaf eerst uitleg over het doel en het gebruik van de rollator, over de juiste hoogte van de handvaten en welke aandachtspunten er zijn voor de gebruikers. De functie van de remmen en het vastzetten van de rollator was niet voor iedereen even duidelijk. Ook de functie van de zitplaats op de rollator werd toegelicht en ook hoe je dit op de correcte manier moet uitvoeren. Daarnaast gaf ze ook uitleg over de aanvraagprocedure van de rollator (voorschrift huisarts en terugbetaling via het ziekenfonds).

Naar buiten

Dan werden de rollators van de aanwezigen gecontroleerd en eventueel aangepast. Er werd de bezoekers ook gevraagd of ze moeilijkheden hadden om iets uit te voeren met de rollator en men kon rekenen op de juiste uitleg. En dan naar buiten om te oefenen. Onder begeleiding kon iedereen alle oefeningen uitvoeren en er werd uitleg gegeven over hoe het anders kon, soms met hier een daar een verbetering. Hierdoor verloopt het buiten gaan wandelen op een veiligere manier.

Verslag: Jan Tessier


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x