24 april 2023

LDC 't Paviljoentje

Wandeling met stadsradio Halle

“Een hele dag feest!”

Ze zien het zitten in LDC ’t Paviljoentje. De vaste klanten van het dienstencentrum zitten nog aan tafel als ik binnenval. Stadsradio Halle staat opgesteld en radiomaker Kris Baert is druk aan het overleggen met centrumverantwoordelijke Lotte Dierkens. Eerst denk ik: is dit hier een activiteit in het teken van de Week van de Valpreventie? Maar ja hoor, zo blijkt…

Hun verhaal en hun plaatje

Kris vertelt: “Al vijf jaar stellen we in de Halse dienstencentra onze studio op en maken twee uur lang radio vanuit een van de drie centra. Ons luisterpubliek bestaat vooral uit ouderen, dus dat gaapt als een oven. Vandaag is dit geen vrijblijvende radio. Mensen vertellen hun verhaal en leggen uit waarom ze een bepaald plaatje kiezen. Het publiek zingt mee en danst als het daar zin in heeft. Twee uur lang feest.”

Twee weken

Lotte neemt over want Kris gaat presenteren. “We organiseren hier twee themaweken tegelijk: de Week van de nostalgie, een initiatief van de seniorenraad, en de Week van de Valpreventie. Omdat dit jaar het wandelen centraal staat, stippelde de wandelclub van Sint-Pieters-Leeuw voor ons een nostalgische wandeling uit langs hoekjes en kantjes die de deelnemende wandelaars zich zeker nog herinneren uit hun jonge jaren. Je ziet dat we flink wat volk konden warm maken voor dit initiatief, ook al is het geen stralend weer. Het is hier vandaag gewoon een feestdag.”

“De drie dienstencentra organiseren elke maand samen een wandeling. En verder bieden we aerobic aan, aquagym, zitgym, fietstochten… Als we maar bewegen, dat is het motto.” Weet Wenke Petrooz nog, zij is coördinator van de drie dienstencentra.

Veel zuurstof vandaag

Kom ik te weten dankzij Doris Vandervale. Zij is secretaris van de wandelclub Sint-Pieters-Leeuw. “We kozen voor vandaag twee wandelingen, eentje van 5 en eentje van 9 kilometer. Misschien krijgen we wel een bui over ons heen, maar dat zal de pret niet drukken. Als het regent zit er veel zuurstof in de lucht. Wandelen is al vele eeuwen de bewegingsactiviteit bij uitstek. Iedereen kan mee, je zorgt voor je geest en je lichaam, je hebt deugddoende sociale contacten, je maakt je hoofd leeg, … En je komt op plekjes waar je met de auto nooit kan geraken. Ik vind het prima dat wandelen het thema is van de Week van de Valpreventie! Maar nu zal ik gauw de mensen bij elkaar brengen en dan gaan we.”

Intussen is de hal inderdaad gevuld met goed uitgeruste wandelaars. Stapschoenen, een wandelstok hier en daar, een degelijke regenvest en het alom tegenwoordige rugzakje. Want water drinken onderweg is een must. Hier in Ruisbroek weten ouderen het wel: wandelen is goedkoop, gezellig als je met een leuke groep op stap kan en je vaart er gewoon wel bij. Straks wacht hier nog een drankje en een heleboel liedjes van vroeger. Zalig toch?Verslag: Lieve Demeester


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x