25 april 2023

BZIO

Initiatie boksen

Op bezoek in het revalidatiecentrum BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende), waar dinsdagmorgen om 9:45 uur een initiatie boksen werd gegeven aan de patiënten die in het revalidatiecentrum verblijven of die daar langsgaan voor therapie.

Mobiliteit, spierkracht, evenwicht en coördinatie

We werden verwelkomd door Colombe en Naomi, beiden ergotherapeut die de organisatie van de Week van de Valpreventie uitvoeren. Vandaag dus een initiatie boksen. Daarvoor doen ze beroep op Gitte, leerkracht Lichamelijke Opvoeding en G-sport coach. Zij gaat met deze initiatie ook in andere revalidatiecentra langs met als doel om mensen in beweging te krijgen en hen kennis te laten maken met het boksen. Zij vertelde mij dat patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson veel vooruitgang kunnen boeken op het gebied van mobiliteit en spierkracht door te boksen. Ook het evenwicht en de coördinatie kunnen hierdoor verbeteren.

Boksen, hoe doe je dat?

Eerst beginnen we met een aantal losse oefeningen voor de armen, het hoofd, de schouders en de handen als opwarming voor het echte werk begint. Daarna worden de handschoenen aangedaan en wordt er uitleg gegeven over het boksen. Hierin is de positionering van de voeten belangrijk, we moeten stevig op de voeten staan om te kunnen incasseren.

De oefeningen worden per twee uitgevoerd en we overlopen de verschillende bewegingen in het boksen: de directe stoot, de hoekstoot en de uppercut. Uiteraard wordt er niet op het gezicht van de sparringpartner gebokst, maar wel op de handschoenen.

Er wordt in reeksen gewerkt, eerst enkelvoudige stoten daarna combinaties van stoten met een bepaald patroon, bijvoorbeeld linkse en rechtse directe stoot, dan tweemaal een linkse en een rechtse hoekstoot en dan nog linkse en rechtse uppercut. Als laatste oefening wordt er gewerkt met stoten op de bal (zitbal), die door de medewerkers voor de deelnemers wordt gehouden en waar zij gelijk welke stoten kunnen op geven. Ambiance verzekerd!

Voor ieder wat wils

Tijdens de Week van de Valpreventie worden er nog een aantal activiteiten georganiseerd in het revalidatiecentrum, waar de patiënten aan kunnen deelnemen. Onder andere een escaperoom, een quiz over vallen, een zoektocht buiten met foto’s over valrisico’s tijdens een wandeling en ‘Zit je fit’, een oefenprogramma dat in zit wordt uitgevoerd, komen aan bod.

Naomi vertelde mij dat zij ook het hele jaar door activiteiten organiseren die in het teken staan van valpreventie. Oefenen op rechtkomen na een val en uitleg geven over valrisico’s zijn daar voorbeelden van.

Verder zien we affiches hangen met uitleg over vallen en ook een eigen BZIO folder: ‘Brochure Valpreventie’ - Vallen? Voor mij geen struikelblok. Hierin vinden we uitleg over de risicofactoren, hoe rechtkomen na een val, mooi uitgebeeld met foto’s.

Verslag: Jan Tessier


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x