28 juni 2023

Het BE-EMPOWERed pilootproject maakt zijn intrede in eerstelijnszones ZORA, Dender Zuid en Brugge

Het BE-EMPOWERed pilootproject heeft zijn vleugels verder uitgespreid. BE-EMPOWERed heeft als doel om op een systematische wijze een multifactoriële valpreventie interventie te implementeren en te evalueren in de thuissetting. Met het BE-EMPOWERed programma beogen we een betere opname en integratie van een multifactoriële valpreventie interventie in de dagelijkse praktijk van professionele zorgverleners, een hogere participatiegraad van ouderen en hierdoor een vermindering in het aantal valincidenten. Na een succesvolle opstart in de eerstelijnszone Schelde en Leie, is het project nu uitgebreid naar drie andere eerstelijnszones: ZORA (Antwerpen), Dender Zuid (Oost-Vlaanderen) en Brugge (West-Vlaanderen).

In eerstelijnszone Schelde en Leie heeft het BE-EMPOWERed pilootproject al grote stappen gezet om valincidenten bij 65-plussers te voorkomen. Door middel van een groepsprogramma voor 65-plussers, workshops voor zorgverleners en een implementatieplan op maat van een eerstelijnszone, zet het project sterk in op aandacht en betrokkenheid van 65-plussers, professionele zorgverleners en lokale besturen en beleidsmakers.

Naast Schelde en Leie heeft het BE-EMPOWERed pilootproject de ambitie om het programma met behulp van procesbegeleiders uit te breiden naar drie andere eerstelijnszones, namelijk ZORA, Dender Zuid en Brugge. Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om nog meer 65-plussers en zorgverleners te bereiken en het programma verder te evalueren en te verfijnen.

Op 30 mei, 31 mei en 2 juni werden drie procesbegeleiders opgeleid. Zij zullen een essentiële rol spelen bij het coördineren en begeleiden van het BE-EMPOWERed programma in hun respectievelijke regio's. Hun training heeft hen uitgerust met de nodige kennis en vaardigheden om de valpreventie interventies effectief te implementeren en te evalueren. De procesbegeleiders zullen groepsprogramma’s voor 65-plussers en workshops voor zorgverleners begeleiden, evenals ondersteuning bieden aan hun eerstelijnszone bij de duurzame implementatie van het programma. De drie procesbegeleiders zijn net opgestart en we kijken al uit naar een verdere samenwerking.

Het BE-EMPOWERed pilootproject is een belangrijke stap in de richting van meer actieve en gezonde thuiswonende 65-plussers en we zijn benieuwd naar de voortgang en resultaten in de eerstelijnszones ZORA, Dender Zuid en Brugge.

Meer informatie 

Heb je het helemaal warm gekregen van het BE-EMPOWERed project of ben je nieuwsgierig en wil je meer over het project te weten komen? Neem dan snel een kijkje op de website van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen.keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x