26 april 2023

UZ Leuven

Escaperoom

Dat UZ Leuven deelneemt aan de Week van de Valpreventie is geen geheim. Zo bemande Gretel Silkens, Verpleegkundig Consulent valpreventie en vrijheidsbeperking, er deze week een infostand rond valpreventie. Originele initiatieven zoals virtualrealitybrillen (VR-brillen), een 360° e-learning en een escaperoom kan je in UZ Leuven terugvinden. Bij dat laatste, de escaperoom, ging ik op woensdagvoormiddag een kijkje nemen. Eén van de kamers op de dienst geriatrie werd volledig omgetoverd tot een escaperoom. Zorgverleners moesten uit deze kamer zien te ontsnappen door op zoek te gaan naar tips. Deze tips werden gelikt aan valrisicofactoren.

Donkere kamer

“In de kamer vinden jullie heel wat tips en cijfers terug. Hiermee kunnen jullie het kruiswoordraadsel invullen en de sloten openen. Er is wel één regel: jullie mogen de lichtschakelaars niet aanraken,” vertelde masterstudente Kato aan het team infectiepreventie. Daarmee kwam al snel de eerste valrisicofactor aan bod. Kato, Megan en Kris, drie masterstudenten verpleegkunde zijn samen met de twee ergotherapeuten Lisa en Karla het brein achter dit initiatief.

We escaped!

De drie ziekenhuishygiënisten vonden al snel enkele tips die hen konden helpen om binnen het kwartier uit de kamer te ontsnappen. Na zeven minuten kregen ze de kans om extra tips te verkrijgen van Kato, maar iedere extra tip zorgde ervoor dat de aftelklok met 30 seconden verminderd werd. In 14 minuten en 40 seconden werd uiteindelijk de oplossing gevonden en werden ze, vol opgedane kennis over valpreventie, bevrijd uit deze escaperoom!

Verslag: Sofie Sevenants

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x