28 april 2023

Casa Clementina - Zorg Leuven

Hulpmiddelenzoektocht

Casa Clementina is een ontmoetingshuis voor cliƫnten van thuiszorg bij Zorg Leuven. Je kan er terecht voor een babbel, goed gezelschap, creatieve of kookworkshops, enzovoort. Daarnaast is er in Casa Clementina een levensbestendige kijkwoning, waar je een kijkje kan komen nemen naar verschillende woningaanpassingen en hulpmiddelen. Ergotherapeut Lize Swers geeft maar al te graag advies over de mogelijkheden om zo lang en veilig mogelijk zelfstandig thuis te wonen.

Ervaringen

Bij mijn binnenkomst in dit ontmoetingshuis werd er gezellig gebabbeld over ieders ervaringen met hulpmiddelen die al dan niet thuis gebruikt werden. De voor- en nadelen van een traplift, dubbele trapleuning en toiletstoel kwamen aan bod. Wanneer de koffietassen bijna leeg waren, deelde Lize enkele boekjes uit en begon ze met de uitleg van de activiteit: een hulpmiddelenzoektocht.

Levensbestendige kijkwoning

In kleine groepjes mochten de bezoekers op zoek gaan naar de juiste antwoorden op een aantal vragen. Wat is de functie van verzwaard bestek? Hoe kan een trolley met zes wielen je vooruit helpen? Welke aanpassingen zijn mogelijk in de badkamer? En nog veel meer vragen kwamen aan bod. Doorheen de kijkwoning lagen (loop)hulpmiddelen tentoongesteld. Voor velen heel interessant en er werden vloeiend vragen gesteld waarop Lize alle informatie op een eerlijke manier meegaf. Voor dure hulpmiddelen werden bijvoorbeeld goedkopere alternatieven gegeven, op maat van iedere bezoeker.

Wist je dat...

Op het einde verzamelden we in de valpreventiekamer, waar aan de hand van de wandel-weetjes uit de wandelgidsen informatie werd gegeven over valrisicofactoren. Veilig schoeisel, medicatie, zicht, veilige omgeving en gedrag, noem maar op! Tevreden verzamelden de bezoekers in de gezellige living van de kijkwoning met een stukje appelcake.

Verslag: Sofie Sevenants

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x