24 april 2023

AZ Sint-Lucas Gent

Wandelhindernissenparcours in kapel

In het AZ Sint-Lucas te Gent, wordt er heel het jaar door rond valpreventie gewerkt, maar voor de Week van de Valpreventie wordt er extra aandacht op gevestigd en promotie gemaakt. Ginette De Meyer, dienstverantwoordelijke van het zorgprogramma geriatrie, gaf me vandaag een rondleiding en wat extra uitleg.

Wandelweetjes

Bij het binnenkomen vielen de gemaakte affiches met wandelweetjes meteen op. Informatieve boodschappen als “wandelen vermindert de kans op hart- en vaatziekten“ en “door te wandelen heb je een betere slaapkwaliteit“ pronken op grote papieren en zijn zo voor iedereen die het ziekenhuis binnenkomt zichtbaar.

Functionele wandeloefeningen

Tijdens vorige edities van de Week van de Valpreventie, werd er een heuse ‘escaperoom’ ontwikkeld en werden er systematisch Lineaire E-testen uitgevoerd. Dit jaar werd de kapel van het ziekenhuis omgetoverd tot oefenruimte. Deze ruimte is een mooie ontmoetingsplek waar patiënten van alle afdelingen zes functionele wandeloefeningen, uitgewerkt door een team van kinesitherapeuten, kunnen komen uitvoeren. Ook zijn er voldoende stoelen als rustpunt aanwezig. Gedurende de Week van de Valpreventie zijn er telkens 2 ergotherapeuten aanwezig, vandaag mocht ik Emma en Evelien aan het werk zien. Ze begeleiden de patiënten, met én zonder loophulpmiddel, tijdens het oefenen.

In de namiddag werd er op verschillende diensten het gezelschapsspel ‘Huisje Weltevree’ gespeeld, een spel dat valpreventie onder de aandacht brengt. Dit gebeurt in kleine groepjes samen met de ergotherapeuten. Aan de hand van dit spel denken de spelers na over de veiligheid van hun woning en over valpreventie.

Dit waren de mooie initiatieven van AZ Sint-Lucas, we wensen iedereen heel veel succes en plezier met oefenen!

Verslag: Lotte Verbeke


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x