Voetproblemen en onaangepast schoeisel


Onveilig schoeisel kan gevaarlijk zijn. Het kan ervoor zorgen dat een oudere persoon moeizaam stapt of het kan pijn veroorzaken en het valrisico vergroten.

Evaluatie

Het is belangrijk om de voeten van de oudere persoon te evalueren en te controleren op voetproblemen. Voetproblemen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de mobiliteit en het algehele welzijn van de oudere persoon, vooral bij ouderen met chronische aandoeningen zoals diabetes. Regelmatige controle op gevoelsstoornissen, wondjes, drukpunten en eeltvorming is essentieel om complicaties te voorkomen. Meer informatie over voetproblemen vind je hier.

Tevens moeten de schoenen van de oudere persoon nagekeken worden. Slecht passende schoenen kunnen namelijk bijdragen aan voetproblemen en pijn. Het dragen van passende en comfortabele schoenen is van groot belang voor het behoud van mobiliteit en comfort. Goed schoeisel voor ouderen, essentieel ter preventie van vallen, vereist een stevige, flexibele zool, een goede pasvorm die de voet omsluit, een lage hakhoogte (<2.5cm), een stevig sluitingsmechanisme zoals veters of velcro en een stevige hielkap. Het schoeisel moet tevens afgestemd zijn op de individuele voetmaat en -vorm om stabiliteit en comfort te optimaliseren en het risico op vallen te verminderen. Een handig instrument om dit na te gaan is de checklist ‘Veilig schoeisel’.

Daarnaast is het belangrijk om de pijnklacht te bevragen. De pijnbeleving kan namelijk per persoon sterk verschillen en verandert vaak in de loop van de tijd. Voor het beoordelen van de pijnklacht en de intensiteit van de pijn kan gebruik worden gemaakt van verschillende meetinstrumenten:

Behandelen

Het behandelen van pijnklachten en voetproblemen vereist een gerichte aanpak, waarbij zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze interventies worden overwogen, afhankelijk van de oorzaak van de klachten.

Naast medicatie zijn er diverse niet-medicamenteuze behandelingen beschikbaar. Kinesitherapie kan helpen bij het versterken van spieren en het verbeteren van de mobiliteit. Bij voetproblemen kan een aangepaste voetverzorging door een pedicure helpen om pijn te verlichten en complicaties te voorkomen, bv. verwijderen eelt, nagelverzorging. Soms zijn operatieve ingrepen nodig, bv. bij hallux valgus. Ook kunnen orthopedische hulpmiddelen, zoals steunzolen of aangepaste schoenen soms een oplossing zijn. Een podoloog kan daarbij helpen.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het geven van advies over het dragen van geschikt en veilig schoeisel. Het is essentieel dat de schoenen goed passen, voldoende steun bieden en het risico op vallen of voetproblemen minimaliseren. Voor oudere personen met bestaande voetproblemen kan het dragen van speciaal orthopedisch schoeisel helpen om drukpunten te verminderen en het comfort te vergroten.

Motiveren en opvolgen

Bij voetproblemen en onaangepast schoeisel is het belangrijk om de oudere persoon te blijven motiveren om geschikt schoeisel te dragen en voetproblemen tijdig aan te pakken. Als zorgverlener volg je op of de voorgestelde interventies, zoals het dragen van veilige schoenen of het behandelen van voetproblemen, effectief worden toegepast. Indien dit niet het geval is, kan het nuttig zijn om samen te zoeken naar alternatieven die beter aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de oudere persoon.

Begrijp waarom bepaalde aanpassingen niet worden uitgevoerd en bespreek wat kan helpen, zoals advies van een podoloog of het proberen van aangepaste schoenen met extra ondersteuning. Plan vervolggesprekken in om de voortgang te bewaken en eventuele hindernissen te bespreken. Indien nodig, verwijs door naar een specialist voor bijkomend advies.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x