Voeding en vitamine D


Evaluatie

Ondervoeding en een tekort aan calcium, eiwitten en vitamine D verhogen het valrisico. Calcium, eiwitten en vitamine D zijn immers essentieel voor het behoud van sterke botten en spieren. Kwetsbare ouderen, met name degenen die een sedentaire leefstijl hebben en weinig buiten komen, lopen een verhoogd risico op ondervoeding in het algemeen; en op vitamine D-tekort in het bijzonder. Aangezien veel oudere personen met een verhoogd valrisico een groot risico op vitamine D-deficiƫntie hebben, is het vaak niet nodig om systematisch het vitamine D-gehalte via een serumbepaling te meten. In plaats daarvan wordt preventieve vitamine D-suppletie vaak aanbevolen, gezien het bewezen nut bij het verminderen van het valrisico bij deze kwetsbare groep.

Behandelen

De behandeling van vitamine D-tekort bij kwetsbare ouderen richt zich op het verhogen van de vitamine D-inname en het verbeteren van de algehele voedingstoestand. Blootstelling aan zonlicht speelt een belangrijke rol in de natuurlijke aanmaak van vitamine D door de huid. Regelmatig (minstens 15 minuten per dag), maar veilig blootstellen aan de zon kan bijdragen aan het verhogen van het vitamine D-gehalte. Vooral buitenshuis wandelen of tijd doorbrengen in de frisse lucht is aan te raden, mits de gezondheidstoestand van de oudere dit toelaat. Daarnaast worden vitamine D-supplementen vaak voorgeschreven, vooral wanneer de blootstelling aan zonlicht beperkt is. Suppletie kan effectief helpen om de botgezondheid te verbeteren en het risico op vallen te verminderen. De aanbevolen dosering varieert, maar voor de meeste ouderen wordt dagelijks 800 tot 1000 IE vitamine D aangeraden.

Naast vitamine D is ook de inname van calcium en eiwitten via voeding essentieel voor het behoud van sterke botten en spieren. Calcium ondersteunt de botstructuur, terwijl eiwitten spiermassa helpen behouden, wat belangrijk is voor evenwicht en mobiliteit. Voeding rijk aan calcium, zoals zuivelproducten, en eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis, eieren en peulvruchten, wordt aangemoedigd.

Enkele materialen die kunnen helpen:

Motiveren en opvolgen

Het is belangrijk om ouderen te motiveren om voldoende vitamine D, eiwitten en calcium binnen te krijgen, omdat deze voedingsstoffen essentieel zijn in het kader van valpreventie. Blijf regelmatig het belang van een gezonde voeding benadrukken en eventuele tekorten tijdig opsporen. Opvolging, zoals het bijhouden van eetgewoonten en eventueel bloedonderzoek, kan ondersteunen bij het aanpassen van het voedingspatroon of het gebruik van supplementen. Door kleine, haalbare doelen te stellen en positieve feedback te geven, blijven ouderen gemotiveerd om hun voedingsinname te optimaliseren en zo hun valrisico te verkleinen.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x