18 april 2023

Wat als ouderen niet meer zouden vallen?

Van 24 tot en met 30 april 2023 organiseert het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s hun jaarlijkse Week van de Valpreventie. Deze editie staat volledig in het teken van beweging, waaronder regelmatig wandelen. Meer bewegen zorgt er immers voor dat we valpartijen en valgerelateerde breuken en ander leed kunnen voorkomen in plaats van ze te moeten genezen. Daarom werden er wandelgidsen ontwikkeld waarmee 65-plussers, zorgverleners en lokale besturen aan de slag kunnen. Tijdens deze campagneweek zullen Vliegende Reporters Vlaanderen doorkruisen om verschillende beweeginitiatieven in beeld te brengen. 

Ongeveer 30 tot 50 procent van de ouderen valt minstens één keer per jaar. Zo’n val brengt vaak ernstige letsels met zich mee zoals kneuzingen of breuken, maar wat als ouderen niet meer zouden vallen? Wat als iedere 65-plusser een perfect evenwichtsgevoel had? Wat als iedereen, ongeacht de leeftijd, in topconditie was? Wel, dan zouden er al een stuk minder valpartijen gebeuren met o.a. minder gebroken heupen en polsen als gevolg. Alle valpartijen en breuken voorkomen is natuurlijk niet mogelijk, maar aanmoediging tot meer bewegen zal ons een flink stuk op weg zetten in de preventie ervan. Daarom organiseren het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) elk jaar de Week van de Valpreventie.

A walk a day keeps the doctor away
“Als ik niet beweeg of blijf stilzitten, dan kan ik niet vallen”, denken veel ouderen. Het tegendeel is echter waar: rust roest! “We weten dat, naast aandacht voor problemen met bloeddruk, duizeligheid, zicht en andere risicofactoren, inzetten op extra beweging kan helpen ter preventie van valpartijen bij ouderen. Het houdt de gewrichten soepel, versterkt botten en spieren, verbetert het evenwicht en zorgt dat mensen langer zelfstandig dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Als ouderen op al deze facetten beter scoren, zullen we valpartijen en breuken kunnen voorkomen in plaats van ze te moeten genezen”, aldus professor Milisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. “Meer bewegen is een eenvoudige interventie, die geen geld kost en nog tal van andere voordelen heeft zoals preventie van hart- en vaatziekten en verbeterde weerstand voor infecties. Daarenboven zorgt beweging er ook voor dat we meer samen kunnen zijn en dichter naar elkaar toe kunnen komen. Zo werkt het meer sociale contacten en meer activiteiten buitenshuis in de hand. Tot slot vergroot meer bewegen de kans op langer zelfstandig en kwaliteitsvol leven.”

Hoe bewegen bij ouderen aangepakt kan worden, komt aan bod in onze nieuwe wandelgidsen en tijdens de Week van de Valpreventie. Samen kunnen we een verschil maken en ervoor zorgen dat ouderen minder vallen. Valpreventie in de kijker zetten is daarvoor het begin, een begin dat start bij de Week van de Valpreventie.

3…2…1… START!
Van 24 tot en met 30 april wordt er extra aandacht gevraagd voor valpreventie. Zet jullie wandelschoenen alvast klaar, want deze editie staat volledig in het teken van beweging, waaronder regelmatig wandelen. “Val- en fractuurpreventie is een belangrijk onderdeel van ons Vlaams preventief gezondheidsbeleid. Om dit thema extra in de kijker te zetten, organiseren we jaarlijks de Week van de Valpreventie. Er werden speciaal nieuwe wandelgidsen ontwikkeld om ouderen, hun familie, welzijnsmedewerkers en lokale besturen bij te staan in de strijd tegen vallen. Op die manier willen we zoveel mogelijk ouderen in Vlaanderen aanmoedigen om meer te bewegen. Want een goede remedie om valincidenten te voorkomen, is aan lichaamsbeweging doen”, aldus Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

In onze nieuwe wandelgidsen voor 65-plussers, zorgverleners en lokale besturen wordt niet enkel stilgestaan bij veilig schoeisel, maar ook het juist gebruik van rollators en wandelstokken, een beweeg-weekplanning en leuke wandel-weetjes komen aan bod. Op die manier proberen we ook mensen die niet goed te been zijn op een veilige manier meer aan het bewegen en wandelen te krijgen. Bovendien zullen Vliegende Reporters tijdens deze campagneweek Vlaanderen doorkruisen om verschillende beweeginitiatieven in beeld te brengen. Er zijn dus geen excuses meer om niet te starten met meer bewegen om alzo valpartijen en breuken tegen te gaan.

Meer informatie

De 12de Week van de Valpreventie zal doorgaan van 24 april tot en met 30 april 2023. Meer informatie kan je vinden op de website van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x