9 maart 2022

‘Veranderingen in activiteiten, fysieke functies en valrisico tijdens de COVID-19 pandemie’ Hoffman et al. (2021)

De coronapandemie met de bijhorende maatregelen zorgde ervoor dat voornamelijk 65-plussers minder activiteiten gingen uitvoeren en meer sedentair gedrag vertoonden. Daarnaast had het een nefast effect op de conditie en mobiliteit van personen tussen 50 en 80 jaar. Voornamelijk bij personen met een laag inkomen en bij personen die weinig tot geen beroep konden doen op hun sociaal netwerk (familie, vrienden, kennissen) was de conditie en mobiliteit sterk verminderd.

Aangezien de fysieke functies verminderd waren na de start van de coronapandemie en deze een van de belangrijkste valrisicofactor is voor ouderen, vonden er dan ook na de start van de pandemie meer valincidenten plaats dan ervoor. Voornamelijk ouderen die meer sedentair gedrag vertoonden en dus minder actief geworden waren, vielen vaker. Daarnaast steeg ook de valangst aanzienlijk, vooral bij personen die weinig gezelschap hadden of zich in een sociaal isolement bevonden. 

Kortom, de COVID-19 pandemie heeft bijgedragen aan veranderingen van sociale activiteiten alsook aan veranderingen in de gezondheid van ouderen. Hierdoor zijn verschillende aspecten van het fysiek functioneren verminderd zoals de conditie, mobiliteit en het vertonen van meer sedentair gedrag. Hierdoor vergroot de kans dat ouderen vaker zullen vallen en zo valgerelateerde verwondingen zoals breuken, verstuikingen of andere letsels zullen oplopen.

Deze studie werd uitgevoerd bij een populatie van mannen en vrouwen met een leeftijd van 50 tot en met 80 jaar oud. De resultaten van deze studie zijn zelfgerapporteerd. Dat wil zeggen dat personen ervaarden dat ze bijvoorbeeld minder mobiel geworden zijn, maar dat dit niet werd nagegaan met een objectief meetinstrument. Deze studie liep over de periode van maart 2020 tot januari 2021 en vond plaats in de Verenigde Staten.

Het volledige artikel kan u hier terugvinden. 

Hoffman, G. J., Malani, P. N., Solway, E., Kirch, M., Singer, D. C., & Kullgren, J. T. (2022). Changes in activity levels, physical functioning, and fall risk during the COVID-19 pandemic. Journal of the American Geriatrics Society, 70(1), 49–59. https://doi.org/10.1111/jgs.17477

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x