28 februari 2023

Strategieën voor de implementatie van een multifactoriële valpreventie interventie bij thuiswonende oudere personen: een systematische literatuurstudie

Strategieën voor de implementatie van een multifactoriële valpreventie interventie bij thuiswonende oudere personen: een systematische literatuurstudie

Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen heeft ter voorbereiding van het BE-EMPOWERed pilootproject voor de implementatie van valpreventie interventies in de thuissetting een systematische literatuurstudie uitgevoerd.

Deze literatuurstudie had tot doel om inzicht te krijgen in de strategieën die internationaal reeds gebruikt worden voor de implementatie van een multifactoriële valpreventie interventie bij thuiswonende oudere personen.

In totaal werden 23 artikels (18 studies) opgenomen in deze studie. Over het algemeen hadden de geïncludeerde studies een goede methodologische kwaliteit. Alle studies combineerden verschillende vormen van implementatiestrategieën waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen strategieën op individueel- en op omgevingsniveau. Implementatiestrategieën op individueel niveau zijn gericht op de oudere personen en de zorgverleners. De strategieën op omgevingsniveau richten zich op organisaties, de gemeenschap en het beleid.

De meest gebruikte strategieën gericht op de oudere personen en zorgverleners zijn: ‘aanpassingen op maat’, ‘actief leren’, ‘personaliseren van het valrisico’, ‘aandacht voor het individu’, ‘bewustmaking’ en ‘actieve betrokkenheid’.

De meest gebruikte strategieën op niveau van de organisaties, de gemeenschap en het beleid zijn: ‘technische ondersteuning’, ‘leren van peers’, ‘betrekken van stakeholders’, ‘opzetten van samenwerkingsverbanden’.

Deze literatuurstudie gaf eveneens inzicht in het gebrek aan transparante rapportage en onderbouwing van implementatiestrategieën in valpreventie onderzoek. Dit is vooral belangrijk, omdat gebrekkige implementatie invloed kan hebben op de effectiviteit van valpreventie interventies.

De resultaten van deze systematische literatuurstudie werden meegenomen in de ontwikkeling van het BE-EMPOWERed programma; voor de implementatie en evaluatie van een multifactoriële valpreventie interventie bij thuiswonende oudere personen in Vlaanderen.

Het BE-EMPOWERed programma bestaat uit [1] een groepsprogramma voor oudere personen ‘Bewust krachtig (be)staan’, [2] workshops voor zorgverleners en [3] een implementatieplan voor de eerstelijnszones.

Momenteel wordt het BE-EMPOWERed programma voor de eerste keer uitgetest in eerstelijnszone ‘Schelde en Leie’. Op basis van de eerste ervaringen bij de voorbereidingen en opstart van het BE-EMPOWERed programma wordt het pilootproject uitgebreid naar drie eerstelijnszones met gratis procesbegeleiding.

Wilt u meer weten over het BE-EMPOWERed project? 

Neem dan zeker een kijkje op onze website.

Wilt u meer weten over de systematische literatuurstudie?

Lees dan hier het volledige artikel.

Contact:
sara.vandervelde@kuleuven.be

Referentie:
Vandervelde S, Vlaeyen E, Dierckx de Casterlé B, Flamaing J, Valy S, Meurrens J, Poels J, Himpe M, Belaen G & Milisen K. Strategies to implement multifactorial falls prevention interventions in community-dwelling older persons: a systematic review. Implementation Science. 2023;18(1); doi:10.1186/s13012-022-01257-w

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x