Laureaat prijs Dr. Arlette Wertelaers is bekend!

Het Dr. Arlette Wertelaers Fonds voor valpreventie bij ouderen werd in 2017 opgericht aan de KU Leuven, ter nagedachtenis van de bevlogen huisarts en haar eminente leiderschap rond valpreventie in Vlaanderen. Het fonds reikt om de twee jaar de Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor Valpreventie bij Ouderen uit, goed voor 2.500 euro.

In 2022 bekroont deze prijs een innovatief onderzoeksproject betreffende een nieuw instrument voor de identificatie en afbouw van valrisicoverhogende medicatie. Dr. Lotta Seppala (Academisch Medisch Centrum van de Universiteit Amsterdam) ontwikkelde het STOPPFall beslissingsondersteuningsinstrument en werd de laureaat van de Dr. Arlette Wertelaers prijs 2022. Deze prijs werd overhandigd tijdens het European Falls Festival op 4 en 5 april 2022 te Leuven.

Het onderzoek van Dr. Seppala werd door de jury beoordeeld als wetenschappelijk werk van hoge kwaliteit, innovatief en gebaseerd op internationale consensusvorming. Het STOPPFall-instrument heeft een bijzonder potentieel voor een grote impact in het klinische werkveld. Het STOPPFall instrument helpt om valrisicoverhogende medicatie te identificeren en helpt bij de besluitvorming om de medicatie al dan niet af te bouwen. Het instrument bevat ook handvaten voor hoe je medicatie het beste afbouwt en geeft een overzicht van symptomen die je moet monitoren na het afbouwen. Dit is het eerste instrument dat focust op medicatiebeoordeling bij valpreventie en het biedt dus de voorkeur om dit te gebruiken bij personen met een hoog valrisico.

Benieuwd naar het STOPPFall instrument? Je vindt het terug op volgende website: https://kik.amc.nl/falls/decision-tree/

Een interview met de laureaat kan je hier lezen.

U kunt het Arlette Wertealaers Fonds steunen via een gift op rekeningnummer BE45 7340 1941 7789, BIC-code KREDBEBB van KU Leuven met vermelding van de gestructureerde mededeling +++400/0016/56113+++ of via deze link.
Schenkt u op jaarbasis minstens 40 euro, dan hebt u recht op een fiscaal attest en een belastingvermindering van 45% op het geschonken bedrag. U ontvangt uw attest in de maand maart van het jaar na uw gift.


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x