19 april 2024

Jaarlijks meer overlijdens door valpartijen dan door malaria

Jaarlijks meer overlijdens door valpartijen dan door malaria

Wist je dat wereldwijd er jaarlijks 66% meer mensen overlijden ten gevolge van een val dan door malaria? Maar wist je ook dat meer bewegen en oefentherapie ervoor zorgt dat we valpartijen en valgerelateerde botbreuken kunnen voorkomen? Daarom organiseert het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo's, van 22 tot en met 28 april 2024 de Week van de Valpreventie. Deze campagneweek staat dit jaar volledig in teken van beweging, met bijzondere focus op regelmatig wandelen en het verbeteren van spierkracht en evenwicht. Tijdens deze week worden heel wat materialen en beweegideeën ter beschikking gesteld en zullen enthousiaste Vliegende Reporters Vlaanderen en Brussel doorkruisen om ze in beeld te brengen. 

Jaarlijks maakt ongeveer 30 tot 50% van de 65-plussers minstens één valpartij mee. Dat cijfer mogen we niet negeren, aangezien de negatieve gevolgen van zo’n val enorm zijn op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak. Het streven naar langdurige zelfstandigheid, het behoud van dagelijkse activiteiten en het handhaven van een hoge levenskwaliteit zijn van cruciaal belang voor oudere personen. Een ernstige valpartij kan dit echter allemaal ondermijnen. Om dit te voorkomen, is inzetten op valpreventie noodzakelijk. Daarom organiseren het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) elk jaar de Week van de Valpreventie.

Valpartijen worden veroorzaakt door verschillende risicofactoren. Stoornissen in evenwicht, spierkracht en mobiliteit zijn enkele van de belangrijkste risicofactoren. “Gelukkig kan men daar zelf iets aan doen”, zegt professor Koen Milisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. “We weten al langer dat specifieke oefenprogramma’s om spierkracht en evenwicht te verbeteren hierbij kunnen helpen. Recent Australisch onderzoek bij 7000 vrouwen tussen 65 en 70 jaar oud bevestigt nu ook dat deelnemen aan vrijetijdsbewegingsactiviteiten de kans op valpartijen op latere leeftijd vermindert en het risico op letsels als gevolg van een val verlaagt. Concreet gaat dit over wekelijks 150 tot 300 minuten matig intensieve beweging (vb. recreatief wandelen, licht tuinieren, ramen wassen) of 75 tot 150 minuten hoog intensief bewegen waardoor je sneller gaat ademen, zweten, moeilijk kan praten (vb. stevige wandel- en fietstochten, dansen, joggen). Een combinatie van beide vormen van bewegen is ook goed”, voegt professor Milisen toe.

“Jonge en oudere personen op weg helpen om meer te bewegen in hun vrije tijd zorgt dus niet enkel voor minder valpartijen en valgerelateerde letsels; het brengt ook andere gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een betere bloeddruk, een gezonder gewicht, minder risico op hart- en vaatziekten, het bevorderen van sociale interactie en mentaal welbevinden. “Bewegen is een laagdrempelige en goedkope interventie waarbij iedere vorm van beweging gezondheidswinst oplevert”, benadrukt Koen Milisen.

Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “De Week van de Valpreventie is een waardevol initiatief om de valproblematiek onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat de richtlijnen rond valpreventie dagdagelijks in de praktijk worden toegepast. Vanuit Vlaanderen staan we daarom in voor procesbegeleiding in de woonzorgcentra en zijn we gestart met een proefproject in de thuissetting om dit te bewerkstelligen.”

We trappen de Week van de Valpreventie af op 22 april. Er zijn heel wat materialen en praktische tools voorhanden die je tijdens deze week op weg helpen, zoals bijvoorbeeld een oefenboek voor spierkracht en evenwicht en wandelgidsen met bijhorende checklists en stappenplan om ouderen, hun familie, welzijnsmedewerkers en lokale besturen bij te staan in de strijd tegen valpartijen.

Weet je niet goed waar te beginnen? Zoek dan een passende activiteit in de inspiratiedatabank! Alsof dat nog niet genoeg is, gaan Vliegende Reporters Vlaanderen en Brussel doorkruisen om de meest originele beweeginitiatieven in beeld te brengen. Dus, gooi die excuses overboord, trek je wandelschoenen aan en beweeg mee! De Week van de Valpreventie 2024 is je ultieme kans om het verschil te maken, plezier te hebben en gezond te bewegen.

Meer informatie

De 13de Week van de Valpreventie zal doorgaan van 22 april tot en met 28 april 2024. Meer informatie kan je vinden op de website van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen.


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x