Inspiratie Week van de Valpreventie

Winnaar Award Week van de Valpreventie

De ‘Award Week van de Valpreventie’ wordt uitgereikt aan die organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en aandacht heeft voor volgende criteria: een origineel initiatief, extra aandacht voor moeilijk te bereiken ouderen en een samenwerking tussen verschillende actoren. Het winnende initiatief ontvangt een geldprijs ter waarde van 250 euro, te investeren in valpreventie.  

2019: WZC De Vijvers - OCMW Gent

Het winnende initiatief ontwierp een ‘Val op, niet om’-scheurkalender met als doel valincidenten te verminderen, het algemeen functioneren van de ouderen te verbeteren en multidisciplinaire samenwerking te stimuleren. Men baseerde zich hiervoor op wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen om valangst te verminderen. Een multidisciplinair team vertaalde het LiFE-programma (Lifestyle approach to reducing Falls through Exercise; Clemson et al., 2010) naar een scheurkalender met kracht-, lenigheid- en evenwichtsoefeningen. Dit team bestond uit een kinesitherapeut, ergotherapeut, studente ergotherapie en een ondersteuningsgroep van de Artevelde hogeschool (o.l.v. Leen De Coninck). Daarnaast werden bewoners met verschillende cognitieve en fysieke capaciteiten betrokken om een kalender op maat van de gebruikers te realiseren. Naast een interactieve voorstelling van deze scheurkalender, organiseerde WZC De Vijvers verschillende activiteiten, waaronder een klimaatwandeling.

2018:  Wijkgezondheidscentrum Botermarkt uit Ledeberg 

Het winnende initiatief vertrekt vanuit de visie dat de context van de oudere een belangrijke rol speelt op het valrisico van de oudere. Daarom wilde men naast het onmiddellijk aanspreken van de ouderen, ook de kinderen en kleinkinderen betrekken. De kleinkinderen werden aangesproken via een kleurplaat voor oma of opa. Op de achterkant van de kleurplaat staat bondige informatie over valrisico's en de ‘Week van de Valpreventie’ voor de kinderen en de ouderen. Om de anderstalige gemeenschap in Ledeberg te kunnen bereiken werd informatie in meerdere talen aangeboden, waaronder het Turks, Arabisch, Engels, Frans, Russisch en Nederlands.

Verder werd er een grote 'elektro-quiz' in de wachtzaal geïnstalleerd waarbij bij een juist antwoord een lampje ging branden. 

Niet enkel de medewerkers van het Wijkgezondheidscentrum werden betrokken; men sprak ook andere zorgverleners uit de buurt aan. Deze gingen tijdens de Week van de Valpreventie op huisbezoek bij ouderen waar een gesprek werd aangegaan over vallen en waarbij de woning kritisch werd bekeken.

2017: Passentenhuizen vzw IKOO

werd in 2017 uitgeroepen als winnaar van de ‘Award Week van de Valpreventie 2017’. Vzw IKOO heeft drie passantenhuizen (Dendermonde, Temse en Wetteren): drie dagverzorgingscentra voor ouderen en personen met een verhoogde zorgbehoefte. Elk passantenhuis bood tijdens de Week van de Valpreventie gevarieerde activiteiten aan rond beweging en educatie. Het LE(r)GO-spel vormde de rode draad doorheen de drie dagverzorgingscentra.

In Passantenhuis Wetteren was er een groot LE(r)GO-spel: een spel waarbij deelnemers een Lego-huis met diverse valrisico’s doorliepen en oplossingen zochten om valincidenten te vermijden. In Passentenhuis Temse werd een fit-o-meter opgesteld aan de hand van foto’s van Lego-figuurtjes. In Passantenhuis Dendermonde werd een serviceflat op basis van het Lego-huis opengesteld waarbij deelnemers via een spel risicosituaties op valincidenten zoeken en oplossingen bespreken om vallen te vermijden.


Inspirerende initiatieven

Escape-room

Zorgverleners van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en studenten van de Limburgse Zorgacademie (LiZa) probeerden in een originele escape-room Jef zo snel mogelijk naar het toilet te begeleiden. 

Dit initiatief heeft voornamelijk tot doel om te sensibiliseren. Zo kunnen er tal van risicofactoren verscholen worden die gevonden en behandeld moeten worden om op tijd uit de escape-room te geraken.

Valpreventieparcours

Ontwerp zelf een valpreventieparcours met oefeningen voor ouderen. 

In AZ Jan Palfijn (Gent) stelden ze volgende hindernissen op: 

  • Een hellend loopvlak (stijgend en dalend)
  • Een loopvlak met afbeeldingen op de grond, waarop zij moesten stappen
  • Een Zweedse balk waar zij moesten op- en afstappen
  • Een opstapbankje (2 verschillende hoogtes)
  • Een loopparcours waarbij zij een kegel met een balletje erop moesten vasthouden
  • Een valkussen waarop zij moesten gaan liggen om daarna terug recht te komen
  • Een aantal ringen op de grond (in vier kleuren) waar zij een zakje met een bepaalde kleur moesten ingooien en nadien terug oprapen.
  • Voor patiënten met wat meer mogelijkheden waren er ook 2 verschillende evenwicht plateaus (1 rollend en 1 kantelend), stappen op oneffenheden en het ‘Belgisch voetpad’ met losliggende en uitstekende tegels.

Levend ganzenbord

In de gemeenschappelijke ruimte van WZC Sint-Job werd de vloer omgetoverd tot een groot ganzenbord met behulp van plakband en krijt. Per afdeling moesten zes bewoners met een gekleurd hoedje als ‘levende pion’ zo snel mogelijk het pad afleggen. Afhankelijk van de kleur van het vak waarop de pion terecht kwam, werd een ‘doe-opdracht’ uitgevoerd of een kennisvraag beantwoord. Andere bewoners ondersteunden de pionnen bij het oplossen van deze opdrachten. Tijdens het spel liepen een engel en een duivel rond die op een ludieke wijze de pion op het goede pad bracht of probeerde te misleiden. 

Trivial Pursuit Valpreventie

WZC Eyckendael ontwierp een groot Trivial Pursuit Valpreventie spel. Na aangepaste vragen en beweegopdrachten in het kader van valpreventie 

Mis in beweging

Een misviering aanpassen aan de Week van de Valpreventie: hoe doe je dat? Een team van medewerkers, inclusief pastoraal medewerker, van WZC Zonnehove integreerde bewegingsopdrachten in het vieringsmoment. Specifiek gekozen bewegingen, die ook door bewoners met een beperking of met dementie konden worden uitgevoerd, werden bij het begin toegelicht door de pastoraal medewerker. Bij elk lied of gebed pasten nieuwe bewegingen. 

Tour de velo

In het kader van valpreventie organiseerden de ergo's en kiné's van het WZC residentie Prinsenpark de 'Tour de Velo'. De bewoners (en personeelsleden) fietsten virtueel doorheen Genk-centrum en probeerden zo per afdeling de meeste kilometers af te leggen.  

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x