26 april 2019

WZC Eyckendael (Riemst)

Lieve Demeester

Bewegen is spelen

Woonzorgcentrum Eyckendael in Riemst is in volle expansie. De verbouwingswerken zitten in de eindfase. Binnenkort zijn hier meer dan honderd kamers beschikbaar. Lien Crommen is kinesitherapeut. Voor info over de Week van de Valpreventie moet ik bij haar zijn.

Aan de promotie van de activiteiten tijdens deze Week van de Valpreventie is hard gewerkt. Een heuse krant met de titel: Het Belang van Eyckendael licht in geuren en kleuren het aanbod en het thema toe. Dit op een speelse manier. Een cartoon hier en daar ontbreekt niet. De bewegingsactiviteiten kregen een tv-sausje. Zo werd dinsdag aan het ‘Rad van beweging’ gedraaid. Geen wasmachine of een auto kon je winnen, maar wel een oefening waardoor je spieren sterker worden. En dat is voor de bewoners hier de grootste schat. Vandaag wordt er ‘Familieraad’ gespeeld. Verschillende ploegen laten aan de hand van een rode of groene kaart weten of een geponeerde stelling juist of fout is. De sfeer zit er goed in en er wordt flink gediscussieerd en gestudeerd.

Praten

Lien Crommen merkt dat mensen vooral tijdens de therapie over eventuele valangst praten. Zo luiden de vragen: “Zou ik nog wel alleen naar het toilet kunnen? Wat als ik toch val? Zou er iets te doen zijn aan die draaierigheid? Zou ik een rollator aanschaffen?”. Het is goed dat mensen deze twijfels kunnen uiten. Dat is een eerste stap naar een oplossing.

“Het verbaast me telkens weer hoeveel een mens kan. Soms zijn bewoners na een valpartij, waarbij ze bijvoorbeeld een heup braken, zo bang of zo verzwakt dat je denkt dat stappen nooit meer zal lukken. En toch, met veel geduld en doorzettingsvermogen staan ze er toch weer. Mooi om te zien. Hoe je dat doet? Eerst moet er een vertrouwensband ontstaan. De persoon in kwestie moet in zichzelf geloven maar ook in de begeleider. In het begin is dit steeds dezelfde begeleider, later kan al eens iemand anders inspringen. Het stappen wordt stelselmatig opgebouwd. Uiteindelijk is de oudere zo ver dat hij zelfstandig loopt.”

Weer eens anders

Door het nieuwe thema van dit jaar, namelijk ‘valangst’, kunnen de bewegingsactiviteiten, de broodnodige tips en aandachtspuntjes via de verschillende invalshoeken weer eens anders verpakt en aangebracht worden. Je moet blijven herhalen.

Als je de gunstige effecten ziet op de levenskwaliteit van de bewoners, dan is dat de mooiste beloning. Daar gaat het om!

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x