25 april 2019

WZC De Ark (Sint-Niklaas)

Jan Tessier

Vandaag staat er een dementievriendelijke wandeling op het programma. De stad Sint-Niklaas organiseert in samenwerking met verschillende verenigingen en instellingen een project met als doel meer te wandelen. Het project ‘Stampvoets’ loopt van 15 april tot 5 mei 2019. De bedoeling is om mensen meer naar buiten te doen komen en kennis te laten maken met hun stad. Dit door een wandeling te maken onder begeleiding van een aantal vrijwilligers.

Vandaag was WZC De Ark en het Centrum voor Dagverzorging Familiezorg Noah aan de beurt. Samen met de leerlingen van de ODISEE en een aantal vrijwilligers werd er een rolstoeltoegankelijke wandeling van ongeveer 60 – 90 minuten gemaakt. Jammer genoeg regende het wel, maar dit heeft de enthousiastelingen niet tegen gehouden…. In kleine groepjes van 6 à 8 rolwagens en ook hier en daar een rollator, vertrokken we naar buiten. De wandeling verliep in de stad en het Romain De Vidtspark. We passeerden enkele bezienswaardigheden en gebouwen uit het verleden van de stad. We liepen tot aan de grote markt en werden hier en daar gewezen op enkele panden en hun oorspronkelijke invulling. Veel van de mensen die meewandelden kenden de bezienswaardigheden ook wel van vroeger en waren enthousiast dat ze dit nog eens konden zien.

We hebben ongeveer een kleine 5000 stappen gezet en iedereen kon overal mee. Iemand is zelfs uit de rolwagen gestapt en er zelf mee gaan stappen. Dit lukte wonderwel goed. We hebben ook wel eens nagegaan hoe de voetpaden er in de stad bij lagen en over het algemeen was dit redelijk goed. Toch kon het hier en daar zeker nog beter. Eénmaal terug thuis kreeg iedere wandelaar nog een drankje en lekkere hapjes aangeboden en werd er gezellig nagepraat over wat ze allemaal gezien hadden.

De begeleider vertelde mij ook dat zij binnenkort een knelpuntenwandeling zullen organiseren. Dit kadert dan ook weer in het project ‘Stampvoets’.

In het WZC zelf wordt er ook nog een hindernissenparcours opgesteld waar alle bewoners, die nog kunnen stappen, aan mogen deelnemen.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x