25 april 2019

Woonzorgcentra Vilvoorde

Lieve Demeester

Zien bewegen, doet bewegen

In cc Het Bolwerk tel je vandaag meer rollators en rolstoelen dan anders. De Week van de Valpreventie zit daar voor iets tussen. Een rollatortreffen waar verscheidene woonzorgcentra aan meewerken, staat vandaag op de activiteitenkalender.

Zo tegen 13u komen ze binnengerold. Fitte en actieve ouderen dat zie je zo. Indy Van den Broeck onthaalt de deelnemers. Ze is ergotherapeut in woonzorgcentrum Rietdijk. “Een klein rusthuis maar met een massa beweging op het programma”, volgens Indy.

Vertrouwen

Angst om te vallen… daar zoomt de Week van de Valpreventie dit jaar op in. Indy kan zich helemaal in dit thema vinden. “Ik merk dat mensen die bang zijn om te vallen vooral in een sfeer van vertrouwen moeten kunnen oefenen. Als ze dat kunnen, worden ze meteen ook losser en bewegen meer en anders. Dat is wat we proberen te bereiken. Zo was er een dame die nog nauwelijks uit haar rolstoel kwam. Met veel geduld en door haar een gevoel van vertrouwen te geven, slaagden we er in haar opnieuw te laten stappen. Langzaam maar zeker laat ze die rolstoel meer en meer in haar kamer staan. Daardoor is haar evenwicht verbeterd en haar spierkracht toegenomen. De kans op vallen is daardoor kleiner geworden.”

Sterker

Ook de bewoners zelf voelen de weldaad van het bewegen. “Ik voel me sterker door elke dag wat te oefenen in de kine”, zegt Louis. En Maria is in haar nopjes met de zit- en rollatordans vandaag. De muziek schalt uit de versterker. Indy warmt zich op voor de rollatordans.

Marie-Ange Arkens is intussen aangekomen. Ze is begeleider in ‘leven en wonen’, in woonzorgcentrum Filfurdo, ook in Vilvoorde. Een tiental bewoners is benieuwd naar wat de namiddag in petto heeft.  “Wat we hier vandaag aanbieden past helemaal in de Week van de Valpreventie en in ons beleid om mensen zo weinig mogelijk te fixeren of vast te zetten en hen integendeel zoveel mogelijk te laten bewegen. Vastzetten veroorzaakt angst en valrisico. Bewegen maakt sterker. Het groepsgebeuren is erg stimulerend: zien bewegen, doet bewegen. Sorry, nu ga ik mee dansen. Ze hebben zoveel plezier, dat doet me deugd.”

Hoe ouder, hoe opener

Roland Laforce, oorspronkelijk een Oostendenaar, is 92 en gaat ronduit voor het getal met drie cijfers. “Ik voel me goed in Filfurdo. Hoewel ouder worden niet altijd eenvoudig is. Mijn spierkracht is minder en af en toe ben ik draaierig. Daarom is blijven bewegen zo belangrijk. Maar weet je wat ook zalig is? Dat je door in groep te bewegen nieuwe mensen leert kennen. Ik was vroeger verlegen en gesloten. Hoe ouder ik word, hoe opener ik ben. Tussen mensen zijn, daar gaat het om. Ik zeg ook makkelijker wat ik denk. Ik ben meer mezelf.”

De namiddag is geslaagd. De sfeer zit goed. Ook dankzij Anissa, Eridania en Sharon. Drie studenten van het Atheneum Zaventem, zij hielpen bij de organisatie van dit dansevent. Mooi is dat!

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x