26 april 2019

Jan Yperman Ziekenhuis (Ieper)

Jan Tessier

Het project dat in de Week van de Valpreventie door het Ziekenhuis Jan Yperman wordt uitgevoerd richt zich niet alleen naar hun patiënten, maar evenzeer naar de bezoekers van het ziekenhuis. Daartoe werd de inkomhal van het ziekenhuis ingericht met een hindernissenparcours, gericht op de valrisicofactoren, die op hun beurt de oorzaak kunnen zijn van valangst. Op een groot scherm loopt een diavoorstelling met quizvragen en uitleg over valangst en de risicofactoren van vallen.

Er is ook een zelf te maken puzzel, een standje met uitleg en flyers/brochures over valpreventie met de nodige tips over het vermijden van valangst.

De bezoekers die het parcours afleggen, worden begeleid door het personeel. Ook de patiënten die naar beneden komen, worden onder begeleiding door het parcours geloodst. Zij krijgen een speciale bril (wazig, donkere glazen of een ‘koker’-zicht) en om het onderbeen kleine gewichtjes. Het parcours bestaat uit een aantal rubberen oneffenheden tussen evenwijdige baren, een oneffen vlak, een gevaarlijke trap omhoog, een plateau en een trap omlaag. Daarna moeten ze in ringen stappen en op een verhoog op- en afstappen. Tot slot loopt men op een dik tapijt en stapt men over een hindernis.

Iedereen krijgt achteraf een folder over valangst en een lekkere warme wafel. De geur van die wafels alleen al maakte de passanten nieuwsgierig. Het was bij momenten druk en er stond soms een wachtrij om te mogen meedoen. De bedoeling van dit initiatief is om de mensen te laten voelen wat het betekent om met een ‘handicap’ een aantal hindernissen te moeten nemen en te ervaren wat valangst betekent. Ook op de afdeling geriatrie en in het dagziekenhuis worden er activiteiten georganiseerd en hangen er affiches en enkele tips.

Het ziekenhuis heeft eveneens een filmpje gemaakt dat op de kamers, op het infokanaal van Jan Yperman, vrij te bekijken is. Dit filmpje gaat over valpreventie en wat je er allemaal aan kan doen. Dit staat ook op Youtube via de volgende link: https://m.youtube.com/watch?v=NReK-syOQp4&feature=share

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x