24 april 2019

Armonea Senior Hotel Flandria (Brugge)

Jan Tessier

In deze groep van assistentiewoningen zijn er 103 flatjes elk bestaande uit een woonkamer met klein keukentje, een slaapkamer en een badkamer met toilet. Tijdens de week van de valpreventie hebben zij één zo’n flatje ingericht met een aantal negatieve punten op gebied van valpreventie. Zo ligt er een kartonnen doos op de grond, ook een aantal kussens liggen op de vloer, een kastdeur staat open, de vrije doorgang is belemmerd door verkeerd geplaatste meubels, er ligt een tapijt in de slaapkamer en in de badkamer zijn de armleuningen aan het toilet omhoog.

De bewoners worden in groepjes naar dit flatje geleid en daar wordt er dan aan hen gevraagd wat er verkeerd is in die kamer en moeten de mensen uitleg geven over hun opmerkingen. Er wordt dan ook uitleg gegeven door iemand over de gevaren van deze situaties in dit flatje betreffende valpreventie. De persoon die de uitleg geeft, draagt ook teenslippers en dit wordt ook door één van de bewoners aangegeven als gevaarlijk om te vallen.

Verder staat er een parcours door de gang met op een aantal plaatsen een uithangbord met daarop een aantal quizvragen over vallen. De bewoners gaan onder begeleiding het gehele parcours doorlopen en proberen antwoord te geven op de vragen die gesteld worden en die ook uithangen op de borden. Zo ontstaat er een geanimeerde discussie onder die bewoners over het juist of onjuist zijn van de stellingen. Iemand die hen begeleid, geeft ook wat meer uitleg over de stellingen en de gestelde vragen.

Deze rondleidingen gebeuren ook gans de week door, telkens in de namiddag zodat ook iedereen de kans krijgt om onder begeleiding het parcours te doen en het flatje te bezoeken.

In het restaurant liggen er op elke plaats ook placemats met de bewegingsdriehoek met de tips om meer te bewegen.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x