23 juni 2021

Week van de Valpreventie: 10 jaar valpreventie in een notendop

Wist je dat de Week van de Valpreventie maar liefst 10 jaar bestaat! Door COVID-19 kon de editie in 2020 niet doorgaan en vierden we dit jaar de 10de editie. Met maar liefst 1134 deelnemende organisaties aan vier verschillende opdrachten wisten we de trend van de vorige jaren voort te zetten en dit ondanks de organisatorische uitdagingen voor de deelnemende centra en zorgverleners.

In 2021 luidde de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’ om het belang van multifactoriële interventies te benadrukken. Daarom zette het EVV dit jaar in op vier verschillende opdrachten die gerelateerd zijn aan multifactoriële oorzaken van het individuele valrisico (zie tabel). Daarnaast was de Week van de Valpreventie 2021 een strijd om de titel ’Beste valpreventieprovincie van het jaar’ te bemachtigen. Er werden sterren toegekend op basis van het aantal deelnames aan de opdrachten en originele inzendingen. Oost-Vlaanderen wist deze editie te winnen met 6 sterren.

De Week van de Valpreventie heeft in al die jaren de nodige uitstraling opgebouwd om ouderen, zorginstellingen, gezondheidzorg- en welzijnswerkers te sensibiliseren en informeren inzake val- en fractuurpreventie. Van 496 deelnames in 2012 wisten we jaarlijks te groeien tot over de 1100 dit jaar. Onze partners Vlaams Instituut Gezond Leven, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Logo’s (lokaal Gezondheidsoverleg) (lokaal Gezondheidsoverleg) speelden hierin een cruciale rol. De talloze initiatieven zoals valkalenders, valpreventiespellen, escape rooms of valpreventieparcoursen tonen de bereidheid om energie en tijd vrij te maken voor valpreventie. We willen dan ook de deelnemers van alle edities van de Week van de Valpreventie bedanken voor hun inzet, steun en aandacht voor val- en fractuurpreventie in Vlaanderen. Voor meer informatie omtrent de Week van de Valpreventie, de verschillende edities en inspirerende initiatieven in het kader van valpreventie verwijzen we u graag door naar onze website.
keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x