04 oktober 2019

Uitreiking Award Week van de Valpreventie 2019

23/09/2019 - Jan Tessier

Na een inleidend woordje van welkom door de directeur van WZC De Vijvers, Dirk Beyens, neemt Schepen van Welzijn van de stad Gent, Rudy Coddens, het woord en prijst hierin de innovatieve trend die in het WZC heerst om een aantal ideeën te realiseren, zo ook de scheurkalender. Hiermee wint het WZC De Vijvers, de Award Week van de Valpreventie. Gekozen uit 115 deelnemende instellingen, die met valpreventie bezig zijn en hun kandidatuur hadden gesteld om de Award te winnen.

Voor hem is het een grote eer om deze Award te winnen, vooral omdat het eenvoudig concept, de manier waarbij de bewoners betrokken werden en het eenvoudig gebruik ervan, de weerspiegeling is van de vlotte samenwerking tussen de verschillende diensten van het WZC.

De valkalender zal de bewoners aanzetten om meer te bewegen, het is een visueel en tastbaar concept, iets dat elke bewoner gemakkelijk kan hanteren en dagelijks zal gebruiken. Het is vergelijkbaar met de scheurkalender van De Druivelaar, waar mensen, dagelijks een blaadje konden afscheuren en er op de achterzijde altijd wel iets interessants te lezen viel.

Hierna wordt de prijs overhandigd door dr. Ellen Vlaeyen, ondervoorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, aan de initiatiefnemers, Jens Fiers (ergotherapeut) en Ellen D’Haemer (kinesitherapeut). Deze prijs wordt overhandigd aan het WZC De Vijvers, voor de originaliteit, de laagdrempeligheid en de toegankelijkheid van het concept. De valkalender is gemaakt op maat van de bewoners en is gericht op verschillende doelgroepen, naargelang fysieke of cognitieve capaciteiten. Ook de combinatie van realiteitsoriënterende hulpverlening via de kalenderdatum en het fysieke welzijn (oefeningen in het kader van valpreventie) was een belangrijk en doorslaggevend criterium.  Hierdoor zal de bewoner zijn risico op een valincident kunnen verminderen.

Jens Fiers, op zijn beurt, bedankt het EVV om deze prijs te mogen ontvangen, benadrukt nogmaals het samenwerken met de bewoners in de tot standkoming van de ‘Val op, niet om’ scheurkalender. Vanaf 1 januari 2020 wordt deze in gebruik genomen en ook geïntroduceerd bij andere zorginstellingen. Hij zegt tot slot ook dat deze prijs zal gebruikt worden om de valpreventieproblematiek aan te pakken in het WZC. Ook Ellen D’Haemer geeft nog wat uitleg over de oefeningen en hoe er in het WZC gewerkt wordt aan valpreventie, waarbij bewegen en oefeningen een belangrijk gegeven zijn.

Daarna worden enkele groepsfoto’s genomen, waarbij ook Mevr. Sarah Reyntens, van het Logo Gezondplus, de verantwoordelijke voor valpreventie, mee op de foto gaat.

Tot slot worden de scheurkalenders van wat dichterbij bekeken en worden wij uitgenodigd, voor een koffie en een gebakje samen met de bewoners van het WZC.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

FAQ

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x