5 november 2019

Resultatenrapport Fixatiearme Thuiszorg

Afbeelding © Frank Toussant

De ontwikkeling en evaluatie van een multicomponent-programma voor de implementatie van de praktijkrichtlijn ‘streven naar een fixatiearme thuiszorg’

Vandervelde S., Scheepmans K., Milisen K., van Achterberg T., Dierckx de Casterlé B. (2019). De ontwikkeling en evaluatie van een multicomponent-programma voor de implementatie van de praktijkrichtlijn ‘Streven naar een fixatiearme thuiszorg’. www.fixatiearmezorg.be, Leuven

Ondanks de negatieve gevolgen van fysieke fixatie op patiënten, mantelzorgers en zorgverleners, wordt er nog steeds (te) vaak gefixeerd in de thuiszorg. (1,2) Afhankelijk van de gebruikte definitie, varieert de prevalentie voor het gebruik van fysieke fixatie in de thuiszorg tussen 5% en 24,7%. (3) Om zorgverleners te ondersteunen in het omgaan met vragen omtrent fysieke fixatie, is de praktijkrichtlijn ‘Streven naar een fixatiearme thuiszorg’ ontwikkeld en vervolgens gevalideerd door het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM). (4) Enkel het verspreiden van de gepubliceerde klinische praktijkrichtlijn is onvoldoende om deze in de dagelijkse praktijk geïmplementeerd te krijgen. (5,6) Daarom werd met steun van het Vlaams Agentschap Zorg- en Gezondheid een multicomponent-programma ontwikkeld om de implementatie van de praktijkrichtlijn Streven naar een fixatiearme thuiszorg’  te faciliteren. De verschillende componenten werden in samenwerking met relevante stakeholders uit de praktijk ontwikkeld. Het ontwikkelde programma werd van februari tot en met oktober 2018 in de Vlaams-Brabantse regio Hageland voor het eerst op kleine schaal getest en geëvalueerd.

Het ontwikkelde multicomponent-programma bestaat uit acht onderdelen: opleiding ‘ambassadeurs fixatiearme thuiszorg’, website, sociale media, promofilm, flyer, samenvatting van de praktijkrichtlijn, fysieke fixatiefiche en tutorials.

Het multicomponent-programma ondersteunt zorgverleners in het complexe besluitvormingsproces en vergroot hun kennis en bewustzijn over het gebruik van fysieke fixatie in de thuiszorg. Opdat de ontwikkelde componenten gebruikt worden in de praktijk is het belangrijk dat deze herkenbaar, compact, kort en bondig zijn.

Deze studie bevestigt dat de betrokkenheid van leidinggevenden, directie en beleidsmedewerkers essentieel is voor een succesvolle implementatie van een richtlijn in de thuiszorg. Eveneens is er nood aan samenwerking, gedragenheid en een duidelijk en werkbaar wettelijk kader voor fysieke fixatie in de thuiszorg.

Wil je meer weten over het onderzoeksproject?

Bekijk de website www.fixatiearmezorg.be voor praktische tools.

Het volledige resultatenrapport kan je hier downloaden.

Het onderzoeksproject ‘Ontwikkeling en evaluatie van een multicomponent-programma voor de implementatie van de praktijkrichtlijn ‘Streven naar een fixatiearme thuiszorg’’ werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid.


1. Scheepmans K, Dierckx de Casterlé B, Paquay L, Van Gansbeke H, Boonen S, Milisen K. Restraint use in home care: A qualitative study from a nursing perspective. BMC Geriatr. 2014;14(1):1–7.

2. Kurata S, Ojima T. Knowledge, perceptions, and experiences of family caregivers and home care providers of physical restraint use with home-dwelling elders: A cross-sectional study in Japan. BMC Geriatr. 2014;14(1):1–11.

3. Scheepmans K, Dierckx de Casterlé B, Paquay L, Milisen K. Restraint use in older adults in home care : A systematic review. Int J Nurs Stud [Internet]. 2018;79(November 2017):122–36. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2017.11.008.

4. Scheepmans K, Dierckx de Casterlé B, Paquay L, Van Gansbeke H, Milisen K. Streven naar een fixatiearme thuiszorg: Praktijkrichtlijn. First. Leuven: Acco; 2016.

5. Mickan S, Burls A, Glasziou P. Patterns of “leakage” in the utilisation of clinical guidelines: A systematic review. Postgrad Med J. 2011;87(1032):670–9.

6. Grol R, Grimshaw J. Research into practice I From best evidence to best practice : effective implementation of change in patients ’ care. Res into Pract. 2003;362:1225–30.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

FAQ

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x