13 april 2022

Opleiding tot Vlaamse Otago instructeur

Om beweging in het kader van valpreventie te promoten, zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie (EVV) in op het Vlaamse Otago oefenprogramma.

Dit is een individueel thuisoefenprogramma, bestaande uit spierverstevigende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema, ontwikkeld om het aantal valincidenten bij ouderen te verminderen. De oudere wordt individueel (al dan niet in combinatie met groepslessen) begeleid door een daarvoor opgeleide instructeur gedurende een periode van minstens 12 weken en wordt via telefonische contacten en huisbezoeken verder opgevolgd. Het wereldwijd bekende Otago oefenprogramma, dat oorspronkelijk ontwikkeld en getest werd in Nieuw-Zeeland, werd door het EVV geƫvalueerd en bijgestuurd aan de context en specifieke gezondheidszorg van Vlaanderen.

In het najaar van 2021 werden intussen de eerste Vlaamse Otago instructeurs opgeleid door het EVV. Zij vervoegen het Expertennetwerk Valpreventie en zijn bereid om op vraag het Vlaamse Otago oefenprogramma aan thuiswonende ouderen aan te bieden. Je kan hen hier contacteren.

In juni 2022 gaat een nieuwe editie van de opleiding tot Vlaamse Otago instructeur door. Inschrijven kan via https://www.valpreventie.be/opleiding-tot-vlaamse-otago-instructeur. Meer info over dit project kan je hier vinden.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x