13 november 2020

Minerva: Effectiviteit van multicomponente en multifactoriële interventies voor valpreventie bij thuiswonende ouderen: een update

Dr. Vlaeyen en prof. Milisen van het EVV gaven in Minerva een bondige bespreking over de update van een systematische review van de Cochrane Collaboration van Hopewell et al. (2018) ‘Multifactorial and multiple component interventions for preventing falls in older people living in the community’.

In deze update wordt de effectiviteit van multicomponente (twee of meer interventies ongeacht het individuele valrisico) en multifactoriële (twee of meer interventies op maat van het individuele valrisico) interventies voor valpreventie bij thuiswonende ouderen nagegaan.

De update toont aan dat zowel multicomponente als multifactoriële interventies het aantal valincidenten per persoon per jaar verminderen. Daarnaast kunnen multicomponente interventies ook het aantal personen dat minstens éénmaal valt (het zogenaamde valrisico) verminderen. Mogelijks zouden multifactoriële interventies ook het risico op valgerelateerde fracturen verminderen.

Deze resultaten dienen met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden, gezien de  bewijskracht voor alle resultaten gering is, wegens de lage methodologische kwaliteit van de geïncludeerde studies.

Op basis van de bevindingen uit deze update wordt een belangrijke aanbeveling voor de praktijk uit de Vlaamse richtlijn ‘Valpreventie bij thuiswonende ouderen’ bevestigd: bij thuiswonende ouderen wordt een evaluatie van de intrinsieke en extrinsieke valrisicofactoren met een op maat gemaakte interventie aanbevolen als valpreventiemethode.

De volledige bespreking kan u hier terugvinden.

De volledige update van de systematische review van Hopewell et al. (2018) kan u hier terugvinden.

Hopewell S, Adedire O, Copsey BJ, et al. Multifactorial and multiple component interventions  for preventing falls in older people living in the community. Cochrane Database Syst Rev 2018, Issue 7. DOI: 10.1002/14651858.CD012221.pub2

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x