13 november 2020

Dragen van een mondneusmasker en de link met vallen

Het dragen van een mondneusmasker kan het (perifere) zicht belemmeren en hierdoor een valrisicofactor zijn, vooral bij personen die een bril dragen (omdat deze aandampt) maar ook wanneer personen naar beneden kijken (bv. tijdens het traplopen of bij ouderen met valangst die meer naar hun voeten of de grond kijken). Maar dit is slechts één element in het multifactoriële proces van vallen. Het is belangrijk om voor elke persoon met een verhoogd valrisico de globale situatie te evalueren en de verschillende gekende valrisicofactoren in kaart te brengen. Als het dragen van een mondneusmasker daarbij een bepalende factor is, dan kan dit vervangen worden door een gezichtsscherm. Is het dragen van een mondneusmasker geen belangrijk element in het valrisico, dan kan het mondneusmasker gewoon gedragen worden. Zorg er dan voor dat het masker niet te groot is en goed aansluit op mond en neus. Hoe beter het masker aansluit op de neus, hoe minder dit in het gezichtsveld valt.

Het gaat dus om de gekende multifactoriële evaluatie, waarbij het dragen van een mondneusmasker een bijkomend element is om in het oog te houden. Zorgverleners dienen zich hiervan bewust te zijn.

Weet ook dat het dragen van een mondneusmasker voor sommige doelgroepen niet wordt aangeraden (zoals personen met ademhalingsmoeilijkheden, dementie, een beperking of ernstige ziekte) en weeg als zorgverlener bij elke persoon de voor- en nadelen af bij het dragen van een mondneusmasker.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x