27 februari 2020

De impact en preventie van valgeraleteerd letsel bij ouderen - Branko Olij

Valpartijen bij ouderen hebben een grote invloed op de zorgvraag en –kosten, en op de kwaliteit van leven van ouderen zelf. Eke vijf minuten bezoekt een 65-plusser de spoedeisende hulp van een Nederlands ziekenhuis, naar aanleiding van een valpartij. Tal van bewezen effectieve valpreventie interventies zijn beschikbaar, maar er is een gebrek aan kennis over de kosteneffectiviteit van deze interventies, en over de voorwaarden voor een succesvolle implementatie in een wijksetting.

Het doel van het doctoraal proefschrift van dr. Branko Olij (Erasmus Universiteit Rotterdam) was om de impact en preventie van valgerelateerde letsels bij ouderen te onderzoeken. Dit werd bereikt door te focussen op drie onderwerpen: de last van valgerelateerde letsels en mortaliteit bij ouderen, de kosteneffectiviteit van valpreventie interventies en de voorwaarden voor een succesvolle implementatie van valpreventie in een wijksetting.

Gemiddeld 1 op de 8 Europese ouderen zochten in de periode 1990-2016 medische hulp na een valpartij. Tussen 1997 en 2016 stegen de aantallen valgerelateerde spoedeisende hulp bezoeken, ziekenhuisopnamen en mortaliteit in Nederland flink. Maar, het aantal valgerelateerde ligdagen halveerde bijna in die periode. De meerderheid van de valpreventie programma’s werd als kosteneffectief beschouwd. Programma’s waarbij huis- of medicatie aanpassingen werden gedaan, waren het meest kosteneffectief. Volgens een expertenpanel is de opsporing van ouderen met een verhoogd valrisico zeldzaam, worden weinig ouderen naar een valpreventie programma verwezen, en wordt follow-up na een programma nauwelijks aangeboden. Daarnaast zijn ouderen niet snel geneigd om deel te nemen aan valpreventie activiteiten. De implementatie van beweegprogramma’s, die twaalf weken lang werden aangeboden in Breda (project Houd ouderen op de been), liet zien dat een goede samenwerking tussen het onderzoeksteam en wijkverpleegkundigen belangrijk was bij de werving van deelnemers. Daarnaast zorgde frequente deelname aan het programma bij de deelnemers voor een betere perceptie van de gezondheid. Als er rekening werd gehouden met de voorkeuren van een deelnemer nam de kans niet toe dat men actiever deel ging nemen aan het programma.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x