11de editie Week van de Valpreventie

Van 25 april tot 1 mei 2022 vond de 11de editie van de Week van de Valpreventie plaats. Ook dit jaar daagden we de vijf Vlaamse provincies en Brussel uit om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van 2022’. Onze slogan luidde dan ook opnieuw ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Organisaties en individuen werden opgeroepen om deel te nemen aan vier ludieke opdrachten die gelinkt zijn aan belangrijke valrisicofactoren. Aan de hand van deze opdrachten konden ze sterren verdienen voor hun provincie. Er werden sterren toegekend op basis van het aantal deelnames aan de opdrachten en originele inzendingen.

Deze opdrachten werden aangekondigd door Saartje Vandendriessche, Koen Milisen, Leen De Coninck en Jan Tessier.

  • Opdracht 1 ‘Laat een actieve start je welgevallen’: Saartje Vandendriessche daagde de provincies uit om op 25 april de Week van de Valpreventie samen met haar actief te starten. In deze opdracht werd de focus gelegd op verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit.
  • Opdracht 2 ‘In de smaak vallen’: Koen Milisen daagde de provincies uit om de beste hobby kok in zich naar boven te halen en een maaltijd klaar te maken die niet alleen lekker is maar ook rijk aan calcium, vitamine D en eiwitten.
  • Opdracht 3 ‘Bevallige woning?’:  Leen de Coninck daagde de provincies in de derde opdracht uit om de veiligheid van de woonomgeving te evalueren door middel van de checklist ‘een valvrij huis’ of de checklist ‘een valvrije kamer in je woonzorgcentrum’. De focus lag hierbij op de risico’s van een onveilige woonomgeving.
  • Opdracht 4 ‘Haal je beste zicht boven’: Jan Tessier daagde de provincies uit om hun zicht of dat van de bewoners van hun centrum, stad, gemeente, dorp, vereniging, ... door middel van de checklist ‘haal je beste zicht boven’ te evalueren. Hierbij werd de focus gelegd op het belang van goed zicht.

Met 1174 deelnames aan de Week van de Valpreventie kunnen we dit jaar wederom spreken van een groot succes. Een welgemeende dank je wel voor jullie enthousiasme en alle geleverde inspanningen. Dankzij jullie hebben we valpreventie over heel Vlaanderen en Brussel in de kijker weten te zetten! Jammer genoeg kan er maar één provincie winnen. Maar vergeet niet; deelnemen blijft belangrijker dan winnen! Een dikke proficiat aan de provincie Oost-Vlaanderen. In totaal hebben zij veertien sterren verzameld. Zij mogen hun titel van ‘de beste valpreventieprovincie' met een jaartje verlengen. Bekijk het felicitatiefilmpje hier.

Meer informatie over de Week van de Valpreventie en inspirerende initiateven in kader van valpreventie kan je hier terugvinden.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x