De implementatie van het Vlaams Otago oefenprogramma voor thuiswonende ouderen

Het Vlaams Otago oefenprogramma is een individueel thuisoefenprogramma, bestaande uit spierverstevigende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het oefenprogramma is ontwikkeld om het aantal valincidenten bij ouderen te verminderen - het evenwicht, de spierkracht, mobiliteit, coördinatie en algemene lichaamshouding te verbeteren - het zelfvertrouwen te verhogen - valangst te verminderen - sociale contacten en de zelfstandigheid van ouderen te bevorderen. De oudere wordt individueel begeleid door een daarvoor opgeleide instructeur gedurende een periode van minstens 12 weken en wordt via telefonische contacten en huisbezoeken verder opgevolgd. Het wereldwijd bekende Otago oefenprogramma, dat oorspronkelijk ontwikkeld en getest werd in Nieuw-Zeeland, werd door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen geëvalueerd en bijgestuurd aan de context en specifieke gezondheidszorg van Vlaanderen. Ontdek alles over het Vlaams Otago oefenprogramma in de promotiebrochure.

Om het Vlaamse Otago oefenprogramma bekend te maken in Vlaanderen, wordt er door het expertisecentrum de opleiding tot 'Vlaamse Otago instructeur' georganiseerd. Professionele zorgverleners en/of paramedici met ervaring of interesse in beweging (kinesitherapeuten, bewegingswetenschappers, leerkrachten lichamelijke opvoeding, ergotherapeuten, (revalidatie)verpleegkundigen, …), worden opgeleid in het instrueren en begeleiden van het Vlaamse Otago oefenprogramma aan thuiswonende ouderen (al dan niet in de vorm van groepssessies) in Vlaanderen. Met hun getuigschrift van erkende instructeur kunnen zij zich op een kwaliteitsvolle wijze engageren om het oefenprogramma op zelfstandige basis aan ouderen in de eigen praktijk en/of daarbuiten (via organisaties) te implementeren. De opgeleide instructeurs kunnen daarnaast toetreden tot het Vlaamse Otago netwerk en dragen op die manier bij tot verdere bekendmaking van het oefenprogramma.

Voor het verzorgen van de lessen van de opleiding tot Vlaamse Otago instructeur, doet het EVV beroep op de Vlaamse Otago hoofddocenten, die op hun beurt zijn opgeleid door Later Life Training en VeiligheidNL. De Vlaamse hoofddocenten werken in opdracht van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen.

Heb je interesse om Vlaamse Otago instructeur te worden en toe te treden tot het Vlaamse Otago netwerk? Alle informatie over onze opleiding vind je hier.


keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x