Award Week van de Valpreventie 2019

De ‘Award Week van de Valpreventie’ wordt uitgereikt aan die organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en aandacht heeft voor volgende criteria: een origineel initiatief, extra aandacht voor moeilijk te bereiken ouderen en een samenwerking tussen verschillende actoren. Het winnende initiatief ontvangt een geldprijs ter waarde van 250 euro, te investeren in valpreventie.  

Liefst 115 organisaties uit verschillende settings (thuissetting, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere) streden mee voor de Award, waarvan slechts eentje de winnaar kan zijn.
Het EVV is dan ook zeer blij om het project van WZC De Vijvers – OCMW Gent als winnaar van de ‘Award Week van de Valpreventie 2019’ uit te roepen. 

Het winnende initiatief ontwierp een ‘Val op, niet om’-scheurkalender met als doel valincidenten te verminderen, het algemeen functioneren van de ouderen te verbeteren en multidisciplinaire samenwerking te stimuleren. Men baseerde zich hiervoor op wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen om valangst te verminderen. Een multidisciplinair team vertaalde het LiFE-programma (Lifestyle approach to reducing Falls through Exercise; Clemson et al., 2010) naar een scheurkalender met kracht-, lenigheid- en evenwichtsoefeningen. Dit team bestond uit een kinesitherapeut, ergotherapeut, studente ergotherapie en een ondersteuningsgroep van de Artevelde hogeschool (o.l.v. Leen De Coninck). Daarnaast werden bewoners met verschillende cognitieve en fysieke capaciteiten betrokken om een kalender op maat van de gebruikers te realiseren. Naast een interactieve voorstelling van deze scheurkalender, organiseerde WZC De Vijvers verschillende activiteiten, waaronder een klimaatwandeling.


Verslag uitreiking Award Week van de valpreventie

23/09/2019 - Jan Tessier

Na een inleidend woordje van welkom door de directeur van WZC De Vijvers, Dirk Beyens, neemt Schepen van Welzijn van de stad Gent, Rudy Coddens, het woord en prijst hierin de innovatieve trend die in het WZC heerst om een aantal ideeën te realiseren, zo ook de scheurkalender. Hiermee wint het WZC De Vijvers, de Award Week van de Valpreventie. Gekozen uit 115 deelnemende instellingen, die met valpreventie bezig zijn en hun kandidatuur hadden gesteld om de Award te winnen.

Voor hem is het een grote eer om deze Award te winnen, vooral omdat het eenvoudig concept, de manier waarbij de bewoners betrokken werden en het eenvoudig gebruik ervan, de weerspiegeling is van de vlotte samenwerking tussen de verschillende diensten van het WZC.

De valkalender zal de bewoners aanzetten om meer te bewegen, het is een visueel en tastbaar concept, iets dat elke bewoner gemakkelijk kan hanteren en dagelijks zal gebruiken. Het is vergelijkbaar met de scheurkalender van De Druivelaar, waar mensen, dagelijks een blaadje konden afscheuren en er op de achterzijde altijd wel iets interessants te lezen viel.

Hierna wordt de prijs overhandigd door dr. Ellen Vlaeyen, ondervoorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, aan de initiatiefnemers, Jens Fiers (ergotherapeut) en Ellen D’Haemer (kinesitherapeut). Deze prijs wordt overhandigd aan het WZC De Vijvers, voor de originaliteit, de laagdrempeligheid en de toegankelijkheid van het concept. De valkalender is gemaakt op maat van de bewoners en is gericht op verschillende doelgroepen, naargelang fysieke of cognitieve capaciteiten. Ook de combinatie van realiteitsoriënterende hulpverlening via de kalenderdatum en het fysieke welzijn (oefeningen in het kader van valpreventie) was een belangrijk en doorslaggevend criterium.  Hierdoor zal de bewoner zijn risico op een valincident kunnen verminderen.

Jens Fiers, op zijn beurt, bedankt het EVV om deze prijs te mogen ontvangen, benadrukt nogmaals het samenwerken met de bewoners in de tot standkoming van de ‘Val op, niet om’ scheurkalender. Vanaf 1 januari 2020 wordt deze in gebruik genomen en ook geïntroduceerd bij andere zorginstellingen. Hij zegt tot slot ook dat deze prijs zal gebruikt worden om de valpreventieproblematiek aan te pakken in het WZC. Ook Ellen D’Haemer geeft nog wat uitleg over de oefeningen en hoe er in het WZC gewerkt wordt aan valpreventie, waarbij bewegen en oefeningen een belangrijk gegeven zijn.

Daarna worden enkele groepsfoto’s genomen, waarbij ook Mevr. Sarah Reyntens, van het Logo Gezondplus, de verantwoordelijke voor valpreventie, mee op de foto gaat.

Tot slot worden de scheurkalenders van wat dichterbij bekeken en worden wij uitgenodigd, voor een koffie en een gebakje samen met de bewoners van het WZC.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

FAQ

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x