Award Week van de Valpreventie 2019

De ‘Award Week van de Valpreventie’ wordt uitgereikt aan die organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en aandacht heeft voor volgende criteria: een origineel initiatief, extra aandacht voor moeilijk te bereiken ouderen en een samenwerking tussen verschillende actoren. Het winnende initiatief ontvangt een geldprijs ter waarde van 250 euro, te investeren in valpreventie.  

Liefst 115 organisaties uit verschillende settings (thuissetting, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere) streden mee voor de Award, waarvan slechts eentje de winnaar kan zijn.
Het EVV is dan ook zeer blij om het project van WZC De Vijvers – OCMW Gent als winnaar van de ‘Award Week van de Valpreventie 2019’ uit te roepen. 

Het winnende initiatief ontwierp een ‘Val op, niet om’-scheurkalender met als doel valincidenten te verminderen, het algemeen functioneren van de ouderen te verbeteren en multidisciplinaire samenwerking te stimuleren. Men baseerde zich hiervoor op wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen om valangst te verminderen. Een multidisciplinair team vertaalde het LiFE-programma (Lifestyle approach to reducing Falls through Exercise; Clemson et al., 2010) naar een scheurkalender met kracht-, lenigheid- en evenwichtsoefeningen. Dit team bestond uit een kinesitherapeut, ergotherapeut, studente ergotherapie en een ondersteuningsgroep van de Artevelde hogeschool (o.l.v. Leen Deconinck). Daarnaast werden bewoners met verschillende cognitieve en fysieke capaciteiten betrokken om een kalender op maat van de gebruikers te realiseren. Naast een interactieve voorstelling van deze scheurkalender, organiseerde WZC De Vijvers verschillende activiteiten, waaronder een klimaatwandeling.

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

FAQ

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x