Oktober 2017

Waarom is valangst een belangrijke valrisicofactor?

De herfst staat weer voor de deur, de bladeren beginnen te vallen, de dagen worden korter en de wegen natter. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn als we naar buiten gaan. Een verminderd zicht en gladdere wandelpaden kunnen de kans op vallen vergroten.

Het is echter wel belangrijk om op een veilige manier te blijven bewegen, ondanks de moeilijkere omstandigheden. Want één van de belangrijkste valrisico’s is de angst om te vallen. Deze angst kan als gevolg hebben dat we minder durven bewegen. En minder bewegen verhoogt dan weer het valrisico.

Dit lijkt een beetje tegenstrijdig, maar dit is het niet. Heel wat ouderen die bang zijn om te vallen, geven bepaalde taken vaak uit handen, zodat ze bijvoorbeeld zelf niet meer naar de winkel hoeven te gaan. Hierdoor gaan ze dus minder bewegen. Door minder te bewegen zal ook hun spierkracht, evenwicht en mobiliteit afnemen. Een goede spierkracht, evenwicht en mobiliteit zijn echter heel belangrijk om een val en de daaraan gerelateerde letsels te voorkomen. Probeer dus steeds om zo veel mogelijk zelf te doen zodat je in beweging blijft en daardoor je spierkracht, evenwicht en mobiliteit blijft onderhouden. Vraag indien nodig ondersteuning bij het uitvoeren van taken waar je je minder zeker bij voelt.