Vraag van de maand

 

Wat is een gezondheidswandeling?

Nu de winter eindelijk zijn biezen pakt en de zon zich wat meer laat zien is het ideale moment aangebroken om deel te nemen aan een gezondheidswandeling in jouw buurt.

Bij de gezondheidswandelingen wordt minstens één keer per week gedurende een half uur in groep gewandeld. De deelnemers wandelen een kwartiertje heen en een kwartiertje terug aan een (redelijk) tempo maar met nog voldoende adem om onderweg een babbeltje te slaan. Het belangrijkste is dat het tempo is aangepast aan de deelnemer en niet de 'afstand' die wordt afgelegd. Deze gezondheidswandeling is een gratis groepsacitviteit, die open staat voor alle geïnteresseerden.

Bewegen is een van de meest doeltreffende maatregelen om het valrisico bij ouderen te verkleinen. De gezondheidswandelingen helpen 65-plussers om beweging op een goede en gecontroleerde manier op te bouwen en kunnen een bijdrage leveren tot het verbeteren van de lichamelijke en psychosociale gezondheid en de conditie en mobiliteit. Daarnaast stimuleren de wandelingen sociaal contact en samenhorigheidsgevoel.  Door beweging in het dagelijkse leven te integreren, kan men het aantal valpartijen en de mogelijks ernstige letsels verminderen.

De gezondheidswandelingen passen daarenboven perfect in de ‘10.000-stappenclash’. Dit is een initiatief van Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de de Vlaamse Logo’s waarbij van 1 tot en met 31 mei 2018 de deelnemende steden en gemeenten virtueel rond de wereld stappen.

Surf naar www.1000stappen.be voor meer info. Hier vind je ook een stappenregistratietool. Met deze tool kan iedereen online een stappendagboek bijhouden, persoonlijke doelstellingen vastleggen en stappencompetities opzetten.  

Interesse in een gezondheidswandeling? Bekijk hieronder het overzicht van enkele locaties waarop gezondheidswandelingen worden georganiseerd. Deze lijst omvat niet alle initiatieven. Informeer voor een gezondheidswandeling bij het Logo in je buurt (www.vlaamse-logos.be)

Logo Limburg

Alken

Leopoldsburg

As

Lommel

Bilzen

Maasmechelen

Borgloon

Meeuwen-Gruitrode

Bree

Opglabbeek

Dilsen-Stokkem

Overpelt

Genk

Peer

Hechtel-Eksel

Riemst

Herk-de-Stad

Sint-Truiden

Hoeselt

Tongeren

Lanaken

Zutendaal

Logo Brugge – Oostende
meer informatie, contacteer: valpreventie@logobrugge-oostende.be of 050 32 72 96

Beernem

Koksijde

Oostende

Middelkerke

Logo Midden – West - Vlaanderen

Ieper


Logo Dender

Aalst

  • LDC De Maretak: elke maandag woensdag en vrijdag van 9u tot 10u (uitgezonderd feestdagen)

Dendermonde

  • LDC 'T Plein: elke donderdag om 9u (2 keer een kwartier flink doorstappen)
  • LDC Zilverpand: elke werkdag om 9u
  • LDC Zonnebloem: elke werkdag om 9u

Geraardsbergen

  • LDC De Maretak: elke woensdag om 10u

Haaltert

  • LDC Rustnbeetje: elke donderdag tussen 13u30 en 16u

ZeleWil je zelf een gezondheidswandeling organiseren? Raadpleeg dan onze handleidingen. Deze zijn beschikbaar voor zowel thuiswonende ouderen als voor woonzorgcentra.