Opiniestuk 'Week van de Valpreventie' studente Banaba Ouderencoaching

Opiniestuk 'Week van de Valpreventie' studente Banaba Ouderencoaching

Een tijdje geleden kregen we de vraag van Lena Munten, ergotherapeut in het WZC Villa Hugardis, om een opiniestuk van haar te publiceren. Deze opdracht kreeg ze in het kader van haar opleiding Banaba Ouderencoaching. We hebben haar werkstuk met veel interesse gelezen en willen het dan ook graag via onze website publiceren.

Uit het werkstuk willen we vooral de belangrijke boodschap benadrukken dat valpreventie gedragen moet worden binnen een volledig team en organisatie en niet enkel door 1 discipline kan worden uitgevoerd.

Wil je graag je mening geven over dit stuk, dan kan dit via onze facebookpagina.


Week van de Valpreventie

“Blijf in beweging, doe het veilig” zo klinkt de slogan voor de zesde editie van de Week van de valpreventie. Een week waar vele organisaties extra aandacht besteden aan val- en fractuurpreventie, de editie van 2016 mocht zelfs rekenen op 950 deelnemende organisaties. Ook in het woonzorgcentrum waar ik tewerkgesteld ben als ergotherapeut worden er activiteiten rond valpreventie georganiseerd.

Een belangrijke rol voor valpreventie in een woonzorgcentra is weggelegd voor kinésitherapeuten en ergotherapeuten. De dagdagelijkse handelingen bij ouderen worden echter voornamelijk uitgevoerd door zorgkundigen. Het is dus belangrijk dat deze personeelsleden mee in het verhaal rond valpreventie worden betrokken. Zodat de behandeling van de ouderen wordt doorgetrokken in het dagelijkse leven.

Welk nut heeft een wekelijkse wandeling met een kinésitherapeut, als de resident door de zorgkundigen, mede door tijdsgebrek, dagelijks in een rolstoel wordt verplaatst?

De oplossing ligt in de slogan van deze editie. “Blijf in beweging, maar doe het veilig”. Als kinésitherapeuten en ergotherapeuten de opstart doen, zorgen dat het bewegen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt met de juiste hulpmiddelen, dan kan dit doorgetrokken worden naar het dagelijkse leven van de ouderen.

Daartoe dient er ruimte maar vooral tijd gecreëerd te worden voor een samenwerking tussen verschillende disciplines in het voordeel van de ouderen. Als het beleid hen de kansen en de ruimte geeft om deze samenwerking waar en succesvol te maken kan zorg op maat gerealiseerd worden in functie van de residenten.

Lena Munten
Ergotherapeute WZC Villa Hugardis
Studente Banaba Ouderencoaching