BOEBS: Blijf Op Eigen Benen Staan

Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Deze valincidenten gebeuren vooral in of rond het huis en hebben dikwijls nare lichamelijke, psychische of sociale gevolgen. Deze gevolgen kunnen bij ouderen heel wat invloed hebben op de verdere levenskwaliteit. Een ongelukkige val kan een zelfstandig mobiel en kwaliteitsvol leven flink dwarsbomen.

Ouderen zijn niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden om vallen te voorkomen of verwerpen de adviezen over valpreventie.  Niet omdat ze het gevaar willen negeren, eerder omdat ze valpreventie zien als een mogelijke bedreiging voor hun identiteit en zelfstandigheid.

Als lokaal bestuur of organisatie kunnen jullie een belangrijke rol spelen om valpreventie voor de ouderen in jullie gemeente bespreekbaar te maken. Een gemeenschapsbenadering blijkt immers heel succesvol te zijn om vallen bij ouderen te voorkomen.

Om jullie hierij te helpen, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Expertisecentrum Valpreventie Vlaanderen (EVV) in opdracht van de Vlaamse Overheid BOEBS (Blijf Op Eigen Benen Staan). BOEBS helpt de praktijkrichtlijn valpreventie bij thuiswonende ouderen te integreren in de Vlaamse gemeenten. Aan de hand van activiteiten wordt het hoge aantal valpartijen bij ouderen aangepakt in de gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld activiteiten om meer te bewegen, de omgeving aan te passen en ouderen met een verhoogd valrisico op te sporen.

Wil je graag meer info rond het opstarten van BOEBS in jouw gemeente? Laat je dan inspireren door het BOEBSBLAD te lezen of neem snel een kijkje op www.boebs.be 

Is je gemeente een Gezonde Gemeente? Bespreek dan zeker je plannen met de Gezonde Gemeente verantwoordelijke. Voor hulp bij de concrete uitwerking van BOEBS kan je altijd terecht bij het Logo.