Originele valpreventie-initiatieven


Naast de winnaar van de Award Week van de Valpreventie 2017 stuurden vele organisaties tal van originele ideeën in. We geven een selectie uit het grote aantal inzendingen die we mochten ontvangen. Deze ideeën vormen mogelijks een bron van inspiratie voor activiteiten tijdens de volgende Week van de Valpreventie. We delen ze dan ook graag
· Er is leven in den Anker

De woon-en zorgresidentie Den Anker zet een volledige week in teken van beweging. Iedere voormiddag werd één punt in de kijker gezet, zoals voeding, hindernissen, correcte schoenen, etc.  In de namiddag werden hierrond specifieke bewegingsactiviteiten georganiseerd, zoals er op los slaan met een vliegenmepper, het gebruik van de vouwmeter voor de handmotoriek, een groepswandeling samen de mantelzorgers en nog veel meer activiteiten. Wat dit initiatief origineel maakt is de doelgroep. Den Anker zet tijdens de week van de valpreventie mensen met dementie centraal.
· Uitreiking de gouden wandelstok en slotshow

Doorheen de week werkte WZC De Stek een programma uit met een fameuze slotshow op vrijdag. Een greep uit de activiteiten: een stevig ontbijt, een bewegingsmoment, orthoshop, extra staptijd, ... Deze week sluiten ze af met een dansfeest en de uitreiking van de 'gouden wandelstok'. Een prijs voor de meest actieve en gemotiveerde begeleider van de stappers voor hun jaarevenement 'Toerke Stek'.

· Valpreventie-Check-up

Bond Moyson zet een gratis fitheidscreening en beweegadvies bij een beweegcoach op poten. Daarnaast ontvingen de thuiswonende ouderen een handige valpreventie-checklist om de mogelijke hindernissen in hun eigen woning onder de loep te nemen. Aan de hand van tips, thuishulpdiensten, materialen en de begeleiding van gezondheidsprofessionals tracht men zo de risico's op vallen te vermijden.
· Bewegen in het Dijlehof

Bewoners van de assistentiewoningen, bewoners van het Dijlehof en vrijwilligers werden aangespoord om mee te bewegen tijdens de week van de valpreventie. Het Dijlehof organiseerde ondermeer een gezonde ochtendwandeling, een stadswandeling, bewegingsactiviteiten en een fietstocht rond het Dijlehof zelf. De week van de valpreventie werd in schoonheid afgesloten door een evenement rond bewegen samen met kinderen.
· Wandelmarathon

Het WZC Zonnig Huis organiseerde een wandelmarathon van vrijdag 21 tot vrijdag 27 april, in samenwerking met de serviceflats en de dienstencentra binnen het OCMW Halle. Het doel was zoveel mogelijk kilometer af te leggen tijdens deze week door familie, personeel, bewoners en vrijwilligers. Om dit te bereiken werd er een geleide wandeling op poten gezet met aandacht voor de noodzakelijke hulpmiddelen om deze afstand veilig af te leggen. Het slotevenement werd opgeluisterd door muzikale gym onder begeleiding van een pianist.
- Mobiliteitsfiche en de slashwrap

Doorheen incidentmeldingen werd er in het Sint-Trudoziekenhuis opgemerkt dat er regelmatig valincidenten op radiologie en consultaties voorkomen. Dit door een bemoeilijkte inschatting van wat een patiënt kan. In dit kader werden er mobiliteits-en adequaatheidsfiches ontworpen. Deze fiches worden meegegeven met elke patiënt die op onderzoek gaat. Doordat hierop wordt aangegeven wat de patiënt effectief kan en of hij/zij al dan niet cognitieve problemen heeft kan de medewerker van de externe diensten onmiddellijk een zicht krijgen op de mogelijkheden van de patiënt. Daarnaast werd de slashwrap geïntroduceerd. Dit is een fluoband die aan het bed van de patiënt wordt gehangen indien hij/zij valt in het ziekenhuis. Op deze visueel herkenbare, maar niet stigmatiserende manier is iedereen (ongeacht functie) op de hoogte van het valrisico


· Sint-Niklaas vraagt 800 senioren ten dans!

Op 25 april werd er een gigantisch dansfeest georganiseerd in Sint-Niklaas. Vanuit het idee dat samen dansen niet enkel je lijf gezond houdt, maar ook je hoofd vitaal werd er een eigen dans gecreëerd. De dansmove, de Swingekloas, werd vooraf aangeleerd en op 25april volgde de apotheose op de grote markt in Sint-Niklaas. Minstens 800 65-plussers dansten de Swingekloas en konden diverse dansinitiaties en een optreden van Gunther Neefs bijwonen.