Vechttechnieken Revalidatieziekenhuis Inkendaal

“Weer weten hoe lang je arm is.”

Op naar Vlezenbeek. Naar Inkendaal, een revalidatieziekenhuis. Groot en groots in zijn zorg voor en aanpak van revalidanten, mensen die revalideren. Het spreekt voor zich dat ook hier valpreventie een prioriteit is. Vandaag biedt Inkendaal een training in vechtsporten aan.

Maar voor ik me in de sportzaal aanmeld, nog even langs bij Veerle De Smet. Ze is de coach van onder andere de ergotherapeuten. “We hebben revalidanten van alle leeftijden en met een heel diverse voorgeschiedenis. Je kan hier komen revalideren nadat je een hersenbloeding kreeg en halfzijdig verlamd raakte. Of omdat een hersentumor een aantal functies beschadigde. Of omdat je aan een ongeval een slecht functionerende arm overhield. We helpen hier ook kinderen met ernstige leerproblemen en met autistische stoornissen. En nog veel meer. Ons doel is heel eenvoudig: mensen in staat stellen na hun revalidatie, zo goed en zo zelfstandig mogelijk thuis hun leven weer te laten oppakken.”

“Onze werkgroep valpreventie zoomt tijdens de Week nog meer dan anders op dit thema in. Met infosessies voor revalidanten en hun familie, maar uiteraard ook voor het personeel. Hierbij benadrukken we extra de medicatie die het vallen kan uitlokken. De interesse is groot, ook bij bezoekers en familie. Het doe-aanbod omvat onder meer initiatie vechtsporten. Dit stond vorig jaar ook op de agenda. Wegens grote bijval, hernemen we dit. Verder een valparcours buiten en binnen. We gaan uit van heel concrete situaties. Zo bootsten we een bancontact na en laten zien hoe je veilig je bankaart weer oppakt als je die liet vallen. Of hoe je in de winkel veilig een product oppakt dat helemaal onderaan in het rek staat.”

Intussen zijn Alain en Filip opgewarmd. Ze zijn de instructeurs vechtsporten. Beiden zijn ex-revalidant en weten dus wat revalidanten doormaken en nodig hebben. De deelnemers zijn er klaar voor.
Filip: “Revalideren is blijven werken, blijven je spieren verstevigen en vooral volhouden. Vechtsporten zijn uitstekend voor spierkracht en coördinatie. De mensen hier moeten ook hun eigen lichaam opnieuw leren kennen. We laten hen bijvoorbeeld tegen een zachte staaf slaan, daar contact mee maken en herontdekken hoe lang hun arm is. Na een ongeval of ziekte durf je nog nauwelijks te bewegen, terwijl je eigenlijk net zeer veel zou moeten bewegen. Via deze vechtsporten proberen we dat besef en die durf zachtjes binnen te brengen.”

Meer informatie over het Revalidatieziekenhuis Inkendaal vind je hier.

 

Revalidatieziekenhuis Inkendaal

 

Revalidatieziekenhuis Inkendaal

 

Revalidatieziekenhuis Inkendaal

 

Revalidatieziekenhuis Inkendaal

 

Revalidatieziekenhuis Inkendaal