Patiëntenveiligheidskamer AZ Lokeren

“Zoek de vaut!”

Nee, niet de taalfout, wel een veertigtal gevaarlijke situaties in een ziekenhuiskamer in het Algemeen Ziekenhuis van Lokeren. Risicovolle fouten die zware gevolgen kunnen hebben.

De vijfde Week inspireerde Vanessa De Schouwer en enkele van haar collega’s om een veiligheidskamer in te richten met een aantal risicovolle kenmerken. Risico’s die in de eerste plaats met ‘vallen’ te maken hebben. Eerlijk gezegd: die kamer ziet er heel echt uit. Toen ik er binnenkwam waren een aantal mensen stilletjes papieren aan het invullen en in de twee bedden lagen poppen patiënt te wezen. Die papieren bleken de deelnameformulieren te zijn. De ‘patiënten’ op zich hadden ook een rol. Zo stond het tweede bed veel te hoog. Een paar andere voorbeelden brengen de veiligheidskamer nog beter in beeld: in de lade van het kastje ligt medicatie die een vorige patiënt daar achterliet, onder meer slaaptabletten. In de badkamer is de vloer gevaarlijk nat. En zo nog tientallen andere onregelmatigheden, die zelfs ik, een leek in de branche, na wat speuren toch opmerkte.

Op maandag 18 april kreeg de veiligheidskamer 35 mensen op bezoek. Wie is er uitgenodigd? Al het personeel van het AZ zelf, van schoonmaakpersoneel tot arts, van medisch secretaresse tot ergotherapeute. Verder ook de Lokerse artsen en medewerkers van woonzorgcentra. De kamer is de hele week open voor bezoekers.

Om de spanning er in te houden, spelen afdelingen tegen elkaar. En op het einde weten we wie de ‘beste’ huisarts is, de beste verpleegkundige en de beste niet-verpleegkundige. Vrijdag worden ook de juiste antwoorden bekendgemaakt en een infomoment maakt de Week compleet.

Hier vind je meer informatie over AZ Lokeren en zijn acties.

 

AZ Lokeren

 

AZ Lokeren

 

AZ Lokeren